Timpul.md

Actualitate 8 Septembrie 2017 | 14:37

Comuna din România care s-a vândut aproape în întregime străinilor! Localnicii sunt disperați că străinii lucrează mecanizat și nu oferă locuri de muncă

De la o paranoia generală legată se vânzarea terenurilor către străini s-a ajuns la o realitate care a devenit tot mai amară și greu de înghițit pentru noi. Un exemplu clar al vânzării celor mai fertile terenuri către alții din afară este chiar comuna Gura Padinii din județul Olt, unde din cele 4.000 de hectare, cât are localitatea, aproape toate aparțin unor firme din străinătate. Ba din Spania, ba din Italia sau chiar din Ungaria, companiile au luat aproape tot din ceea ce se putea lua.

Puținii localnici care mai au teren acolo țin cu dinții de el, în speranța că vor avea ce să lase moștenire copiilor și nepoților. Dar tinerii nu sunt interesați de așa ceva, pentru că mulți au plecat afară, la muncă, iar bătrânii nu fac decât să amâne inevitabilul.

„Deși profită cât se poate de mult de pe urma acestor terenuri, nu prea au făcut locuri de muncă pentru localnici. Ei fiind foarte bine dezvoltați lucrează totul mecanizat și pentru comuna Gura Padinii nu s-au creat decât maximum 10 locuri de muncă”, a declarat viceprimarul comunei, Florian Popa.

Șomajul se află la el acasă aici și este în concubinaj cu traiul de subzistență, pentru că oamenii din localitate mai supraviețuiesc din pensii, câteva locuri de muncă și ce mai trimit tinerii care au luat calea străinătății. În localitate mai există locuri de muncă, dar cât să le numeri pe degetele de la ambele mâini, asta în condițiile în care ai câteva degete tăiate.

Există un bar, o sală de nunți și un parc de agrement, unde localnicii au și o piscină. Cam acestea sunt locurile de muncă din comună. Pe lângă acestea, mai sunt câteva care aparțin străinilor.

Și pentru că se află într-o zonă a Dunării, unde cândva exista balta Poteru, Dumnezeu le-a dat norocul, dar nu li l-a și băgat în traistă. În perioada 2005-2006, după ploile care au făcut ravagii în întreaga țară, nivelul apei a crescut din nou foarte mult, iar balta care odată dispăruse a reapărut cu un potențial de pește înzecit.

„Pe atunci, un om care avea o undiță putea să prindă într-o singură zi 40-50 de kilograme de pește, iar unul profesionist cred că ar fi ajuns la o tonă. Peștele apărut peste noapte a creat oportunitatea de noi locuri de muncă, dar nu a durat prea mult”, spune viceprimarul.
Potrivit lui, s-a creat o breșă la baltă, în dreptul orașului Corabia, și totul s-a dus. „Noi nu credeam că o asemenea baltă se poate deseca așa repede, pentru că, dacă se păstra aceasta, România ar fi fost alimentată cu pește în procent de 25% din capacitatea de consum”, spune Florian Popa.

Așa că, din anumite interese, românii au ratat ocazia de a mânca și pește sănătos, de o calitate ridicată, provenit din propria țară.

Sursa: libertatea.ro 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus