Actualitate

Comunicarea eficientă

În jurul mesei s-au adunat cei îndrăgostiți de Limba Română, dar și îngrijorați de starea acesteia la etapa actuală. Cei prezenți au elucidat anumite probleme, realizări, dar și perspective.

Activitatea mesei rotunde a fost moderată de către Mariana Marin, doctor habilitat în pedagogie, care în introducere, a menționat că o gândire corectă, va „naște” și o exprimare corectă. Apoi a anunțat cadrul de dezbateri: Avem o criză de cultură a comunicării în societate/ școală? Este eficient modelul comunicativ al predării/învățării/evaluării limbii române în școală? Relația limbă/vorbire/comunicare și impactul ei educațional a fost discutată și argumentată. Profesorul universitar Constantin Șchiopu a încercat să creioneze motivele inculturii în comunicare prin influența mass-mediei, în special posturile TV, care „produc” aproximativ 36 tipuri de greșeli. Maria Hadârcă, doctor în pedagogie, a menționat că o comunicare în limba română este dificilă, deoarece tinerii de azi trăiesc o criză identitară (nu mai înțeleg cine sunt), una economică (discrepanța dintre cei care au bani și cei care nu-i au) și lipsa modelelor.

Invitata specială la această întâlnire a fost Vera Mereuță, crainic la radio, timp de 30 ani, care a menționat trei momente ale educației de comunicare corectă: școala, teatrul și mass-media. În școală să fie profesori îndrăgostiți de limba română, la teatru să vină cât mai mulți tineri, să vadă adevărate modele de rostire românească, iar presa, în special cei de la TV să răsfoiască mai des DEX-ul.

Maria Suruceanu, doctor în pedagogie, a susținut că totuși, tot mai mult se vorbește românește, se vorbește bine, mai este un pas spre foarte bine.

Cu un cuvânt de salut pentru cei prezenți a venit Liliana N. Onofrei, viceministru al Educației, care a precizat importanța unor astfel de întâlniri. Aparent, ar trebui să ne preocupe alte probleme, cum sunt cele economice, însă un om cult trebuie să știe a comunica corect în limba maternă. Proiectul, care a demarat pe data de 16 aprilie 2015 presupune și alte întâlniri, alte dezbateri și discuții pe parcursul anilor 2015-2018.

Alexandra Tănase, profesoară

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *