Actualitate

Comunistii au comis crime fata de copii

Profesorul Ion Iliciuc afirma ca fosta guvernare a ascuns, in scop politic, numarul copiilor invalizi

Cand avea sase ani, Ionel a racit si avea febra foarte mare. Ingrijorata, mama-sa l-a dus la spital, unde doctorii i-au spus ca baiatul sufera de reumatism. Au inceput sa-i puna multe injectii, dar copilul se rupea de durere si, in plus, trebuia sa inghita zilnic cate 18 pastile de aspirina. Spre marea dezamagire a parintilor sai, in loc sa se intremeze, peste cateva zile s-a imbolnavit si mai tare – avea permanent voma si dureri mistuitoare in burta.

Si atunci doctorii au chemat-o solemn pe mama-sa si au anuntat-o… ca e timpul sa pregateasca bani pentru sarmale, colaci si sicriu. A doua zi, Ionel a fost vizitat de o matusa de-a sa, care l-a sfatuit sa nu bea atatea pastile, ca-i ajunge si una. Sa vedeti minune – peste putin timp, copilul s-a intremat, chiar daca inainte multe nopti plangea impreuna cu mama lui de frica mortii. Ionel se necajea si mai mult, deoarece se uita la doctor ca la Dumnezeu, dorind sa-i marturiseasca toate durerile sale, insa acela nu-l asculta. Atunci Ionel al nostru a decis sa ajunga un doctor care sa apere drepturile copiilor. Visul i s-a implinit – astazi el este neuropediatrul, profesorul Ion Iliciuc. Care ne atentioneaza ca numarul copiilor invalizi in RM creste constant si numai o schimbare radicala a situatiei in domeniu ar putea sa ne asigure ca nu vom avea degraba o generatie de handicapati.

Guvernarea comunista a ascuns zeci de mii de cazuri de invalidizare a copiilor, desi pentru intretinerea celor peste 170 de mii de persoane cu dizabilitati din RM s-au cheltuit miliarde, sustine Ion Iliciuc. Cu toate ca fostii responsabili ai Directiei femeii si copilului a Ministerului Sanatatii afirmau ca numarul copiilor invalizi a scazut cu 0,2%, profesorul spune ca situatia este inversa – daca, in 1975, dupa statistica oficiala, la peste 100 de mii de nasteri pe an erau 14 mii de copii invalizi, in 2005 a ramas acelasi numar la 38 de mii de nasteri. Astfel, daca natalitatea a scazut de 2,5 ori, numarul copiilor invalizi a crescut in aceeasi masura. Conform datelor neoficiale ale Sectiei stiintifice de neuropediatrie a Institutului mamei si copilului (IMC), in RM sunt peste 33 de mii de copii invalizi.

Principalele cauze ale acestei situatii, in opinia lui Iliciuc, sunt: lipsa de instruire a pediatrilor si a medicilor de familie in domeniul neuropediatriei, abuzul de medicamente inutile prescrise copiilor si lipsa unor preparate foarte necesare in unele cazuri, care lipsesc in RM. Dupa ce a atras atentia premierului Greceanai asupra unei presupuse catastrofe in acest domeniu, inainte de alegerile din acest an, Ion Iliciuc a fost demis din functia de neuropediatru principal.

Astazi, profesorul spera ca noul Minister al Sanatatii va face pasi siguri pentru a schimba lucrurile in aceasta privinta. Potrivit lui, faptele comise de fosta guvernare fata de copii sunt crime, pe care trebuie sa le cunoasca umanitatea. „In scop politic, multe cazuri de deces si invalidizare a copiilor nu se inregistrau oficial. Daca in alte servicii, medicul de familie se mai descurca, in neuropediatrie el are nevoe de cunostinte ce ar preveni invalidizarea si mortalitatea copiilor”, este de parere Iliciuc. Potrivit lui, nu poate exista un medic de familie sau un pediatru bun fara cunostinte de baza in neuropediatrie.

„Orice patologie a copilului mic afecteaza neaparat si sistemul sau nervos, la fel cum orice caz de febra mai mare de 38 grade C la copiii de pana la trei ani poate sa afecteze creierul, sa conduca la invalidizare sau deces. O alta cauza a invalidizarii copiilor este ca unii medici inunda si astazi, prin perfuzii, creierul copiilor, ceea ce, la fel, se petrece din cauza incompetentei acestora in neuropediatrie”, adauga profesorul. In scopul instruirii medicilor in domeniul neuropediatriei, in 2007, Ministerul Sanatatii si comisia parlamentara de resort au decis formarea la Chisinau a unui Centru de Neurofetologie. Peste numai un an, in 2008, ministerul a renuntat la aceasta idee. Iliciuc spune ca a propus MS sa-i trimita la perfectionare pentru doua saptamani pe toti medicii de familie, dar nu a primit vreun raspuns.

„Din pacate, medicii de familie sunt pregatiti prin rezidentiat ca specialisti incompetenti in domeniu, deoarece nu studiaza nicio zi neuropediatria. Vina nu e a medicilor de rand, ci a sistemului, care nu a dorit sa investeasca efort si bani in acest sens, sa-i aprovizionmeze pe medici cu medicamentele si cunostintele necesare”, ne-a mai spus profesorul Iliciuc.

Solicitati de TIMPUL, experti in medicina au avut pareri diferite despre propunerile lansate de profesorul Iliciuc. Dupa Gheorghe Ghidirim, presedintele Ligii medicilor din RM, problema e mult mai adanca: „Nu putem da vina pe medicii de familie, pentru ca aceasta specialitate a fost introdusa nu demult in RM. Da, la noi e foarte mare problema patologiilor congenitale si ideal ar fi sa avem o inzestrare contemporana a centrelor de nastere, pentru ca maladiile astea sa fie depistate inca la nivel intrauterin”. La randul sau, neurologul principal al RM, Mihai Gavriliuc, este de parere ca problema nu exista ca atare, iar dificultatile cele mai mari au fost la momentul cand medicii de sector, ginecologii, terapeutii si alti specialisti s-au transformat peste noapte in medici de familie.

„Problema incepe sa se consume, totusi, ne ingrijoreaza doua chestiuni. Cantitatea medicilor de familie nu este suficienta si foarte putini dintre cei instruiti pleaca in raioane, lasand sa lucreze acolo medici fara pregatire”, considera Gavriliuc. Ministrul Hotineanu s-a abtinut sa comenteze opinia profesorului Iliciuc, iar Ion Ababii, ex-ministrul Sanatatii, in prezent rectorul Universitatii de Medicina „N. Testemitanu”, ne-a spus ca degraba va fi implementat un proiect finantat de Banca Mondiala cu privire la pregatirea specialistilor in domeniul medicinii si situatia se va schimba spre bine. „Suntem de acord cu dl Iliciuc, dar nu avem alte posibilitati la momentul de fata. Fiecare profesor vrea mai multe ore, dar ele nu incap in cei trei ani, cat se face rezidentiatul in RM. Sunt convins ca expertii straini, care conduc proiectul, vor recomanda curriculumul si numarul de ore suficiente pentru toate specializarile, pentru ca formarea specialistilor sa se faca dupa experientele contemporane”, a mentionat rectorul. Proiectul va fi implementat incepand cu 15 decembrie, de Ministerul Sanatatii, si la el va participa si dl Ion Iliciuc.

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *