Politică

Comunistii dau dovada de un comportament arogant

Ce fel de dialog? Care Alianta? Noi n-am auzit despre nicio Alianta” – astfel a reactionat Mark Tkaciuk, deputat PCRM, cand a fost intrebat de jurnalisti daca comunistii vor participa la discutii cu liderii „Aliantei pentru Integrare Europeana”. Tkaciuk a precizat ca PCRM va dialoga cu fiecare din cele patru partide liberal-democratice aparte. Totodata, in declaratia adoptata sambata de Comitetul Central (CC) al PCRM se arata ca PCRM va forma „o coalitie anticriza stabila a partidelor politice, care se situeaza ferm pe platforma statalitatii moldovenesti, a echitatii sociale si democratiei”.

De asemenea, in decizia CC se mentioneaza ca „doar Partidul Comunistilor, in actuala componenta a Parlamentului, detine adevarata fractiune majoritara, care a fost formata conform vointei alegatorilor, ci nu in urma intrigilor tesute in culise de anumiti lideri politici, care au injghebat din formatiuni liliputane o oarecare coalitie provizorie si instabila”.
Replica celor patru lideri ai AIE nu s-a lasat asteptata in urma deciziei comunistilor. Ei au anuntat ca raman pe pozitiile anterioare si spun ca nu vor purta discutii separate cu PCRM. Liderii coalitiei liberal-democrate cred ca decizia comunistilor reprezinta un prim pas spre provocarea unor noi alegeri anticipate.
Vedeti mai jos reactiile reprezentantilor celor patru formatiuni care formeaza „Alianta pentru Integrare Europeana”, lansate in cadrul unor discutii la postul de radio Vocea Basarabiei.

Vlad Filat, PLDM
Pe alocuri chiar ma amuza aceste declaratii ale PCRM, deoarece vad ca partidul, in general, si Voronin in special sunt departe de realitate. Nici nu incearca, cel putin, sa vada ca lucrurile in RM stau cu totul altfel decat le vad ei. Faptul ca ei nu recunosc Alianta imi aduce foarte bine aminte cum ei „nu vedeau” criza economica. Ramane sa-si asume responsabilitatea pentru deciziile pe care urmeaza sa le ia. Noi ramanem ferm pe pozitii, pentru ca avem mandatul, dar si intelegerea ce trebuie sa facem ca sa depasim problemele cu care se confrunta RM. Totodata, as mentiona ca aceste declaratii denota faptul ca ei nu prea stiu ce sa faca, desi par foarte hotarati. Cred ca e cazul sa avem un raspuns solidar din partea Aliantei si acesta va fi in timpul apropiat.

Alexandru Tanase, PLDM
Se confirma acele ipoteze ale noastre care le-am expus acum un an – ca partidul comunistilor, fiind o formatiune autoritara, nu va accepta jocul si regulile democratiei. Nu va pleca de la guvernare in cazul in care va pierde alegerile, intr-o maniera democratica, asa cum au venit la putere, in anul 2001. Ei vor face orice ca sa se mentina la putere ilegal. Este foarte important ca societatea sa fie mobilizata si sa poata riposta in fata oricarei incercari de uzurpare a puterii de stat din partea PCRM. Probabil, saptamana aceasta, cand se va convoca prima sedinta a parlamentului, ei vor face ceva pentru a bloca formarea organelor de conducere a noului for legislativ.

Marian Lupu, PD
Este o sfidare a procesului de dialog politic. As zice ca respectiva declaratie manifesta o lipsa totala de respect fata de celelalte formatiuni politice din parlament. Pozitia noastra ramane absolut aceeasi. Invitam PCRM pentru a ne aseza la masa de tratative. Aceasta decizie reprezinta un pas inapoi, da dovada de agresivitate si, daca doriti, de un blocaj a dialogului politic. Daca mai ieri eram oarecum optimist pentru depasirea crizei politice, dupa aceste declaratii trebuie sa constat ca PCRM este forta politica care va genera alegeri anticipate, nedorite pentru tara, intelegandu-se foarte bine ca aprofundarea crizei politice o sa aduca la o catastrofa economica si politica in tara.

Oleg Serebrian, PD
Este un mesaj ingrijorator. E o dovada a faptului ca PCRM, dupa vizita lui V. Voronin la Soci, si-a definitivat strategia privind actiunile sale in urmatoarele luni. E clar ca PCRM va provoca alegeri anticipate. Eu n-am dubii in acest sens. Va incerca, probabil, sa sugereze opiniei publice ca responsabilitatea revine coalitiei democratice. Mai mult – cred ca va fi responsabilizat Partidul Democrat. Incrancenarea cu care PCRM a pornit aceste discutii, indica anumite temeri. Nu putem fi in nici un caz linistiti. Cred ca criza politica se va aprofunda. Si aici depinde foarte mult de cele patru formatiuni, inca de opozitie. Sa fie impreuna in aceasta lupta, care deja nu este politica. Am impresia ca Voronin a facut, la Soci, si promisiuni de geopolitica.


Dumitru Diacov, PD

Este un comportament arogant, o declaratie care demonstreaza ca ei se simt tari, ca nu vor sa discute. Cred ca, de la dreapta spre stanga – PLDM, AMN, PD – sunt trei formatiuni cu care ei concret ar putea sa discute. Ei pot sa incerce sa discute si vor face acest lucru. Si este absolut normal sa creeze brese, sa caute solutii. Eu nu stiu ce pot sa ne ofere in plus decat ceea ce noi stim. Este important nu ce vor face comunistii, dar ce vor face ceilalti. Trebuie sa vedem si Alianta cat e de alianta, daca exista intelegere. Coalitia inca n-a pus pe masa niste conditii foarte clare: ce facem, cum mergem, cum votam. Este foarte importat sa se gaseasca raspunsuri la aceste intrebari.

Anatol Salaru, PL
Ar fi fost mare naivitate din partea noastra, daca credeam ca, peste noapte, ei vor depune armele si vor deveni democrati. Ne-am asteptat la asemenea declaratii. Se bazeaza pe dorinta lui Voronin de a ocupa una din cele trei functii importante in stat. Voronin e gata sa-si sacrifice chiar si partidul. Daca ei vor alegeri anticipate, le vor avea la anul si cred ca PCRM va avea nu mai mult de 20 de deputati. Ei fac greseli, cad in propriile lor capcane. Nu cred ca electoratul nostru este atat de naiv ca sa nu inteleaga ca Voronin nu e un antistatalist. Noi avem un program pe care il urmam. Sunt sigur ca vor fi mai mult de opt deputati care vor vota pentru candidatul la functia de presedinte al RM.

Leonid Bujor, AMN
Voronin incearca, pe mai multe cai, sa se mentina la putere. Faptul ca cineva s-a referit la AMN si PD sunt speculatii, pentru a crea o bresa in cadrul Aliantei. Probabil, este o incercare de a induce lumea in eroare. Consider ca sarcina principala a RM la etapa actuala este devoronizarea tarii. Daca se va ajunge la alegeri anticipate, responsabilitatea ii va reveni lui si partidului comunistilor.

 

Igor Klipii, PD
Este trist acest mesaj din partea comunistilor. Ideea principala a lui Voronin este ca va dezbina aceasta alianta, iar in cazul in care nu va reusi s-o dezbine va face posibilul si imposibilul, inclusiv prin cai ilegale, pentru a-si pastra puterea. In opinia mea, e o persoana care percepe puterea in stat ca pe o proprietate personala. Ma tem ca cineva din anturajul lui intim il orienteaza spre o lovitura de stat. Declarand ca nu vrea sa dialogheze cu AIE, inseamna ca Voronin se opune unei stabilitati politice, decisa de alegatori dupa 29 iulie.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *