Actualitate

Comunistii izoleaza R. Moldova

„Comunistii sigileaza Moldova” titra, ieri, COTIDIANUL. Punctele de trecere a frontierei dintre RM si Romania de la Leuseni si Sculeni au fost inchise, vamesii moldoveni folosind drept pretext… „motive tehnice”. Ele au fost blocate toata noaptea de 7-8 aprilie pentru cetatenii romani, cu toate ca, oficial, autoritatile de la Chisinau n-au autorizat inchiderea granitelor. Granicerii moldoveni refuza accesul pe teritoriul RM atat pentru cetatenii romani, cat si pentru reprezentantii presei.

 

Potrivit politistilor de frontiera de la punctele de trecere Giurgiulesti si Oancea, aproape toate masinile inmatriculate in Romania au fost intoarse din drum incepand de marti dimineata. Politistii de frontiera moldoveni dau explicatii evazive in legatura cu decizia de a nu permite trecerea granitei de catre cetatenii romani. Astfel, peste 50 de cetateni romani si din RM au fost intorsi miercuri dimineata de la vama. NewsIn relata ca cetatenilor romani nu li s-a permis accesul in RM pe motiv ca nu detin invitatii oficiale. Cetatenii moldoveni care s-au intors miercuri dimineata in Vama Albita-Vaslui au povestit ca au fost tinuti in Vama Leuseni ore in sir, nejustificat, si n-au fost lasati sa intre in propria tara, vamesii spunandu-le, intr-un tarziu, ca toata reteaua de calculatoare s-a defectat. Oamenii au fost orientati catre Punctul Vamal Oancea, din judetul Galati.
Marti seara, jurnalisti romani, reprezentand TVR, GANDUL si agentiile de presa straine Reuters, AFP si EPA au fost intorsi din drumul spre Chisinau, de catre vamesii moldoveni de la Giurgiulesti, punctul de trecere a frontierei din dreptul municipiului Galati.
Agentia de Monitorizare a Presei-ActiveWatch si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie au transmis, ieri, un protest fata de refuzul autoritatilor de la Chisinau de a permite accesul mai multor jurnalisti romani pe teritoriul RM. Organizatiile au cerut autoritatilor romane, in special Ministerului de Externe, sa ia atitudine in acest sens.

Debandada la frontiera

Tot marti seara au trecut granita pe la PTF Galati-Giurgiulesti patru masini cu studenti basarabeni care invata la Galati. Potrivit liderilor studentilor moldoveni, cei plecati ar fi tineri care doreau sa se alature protestelor de la Chisinau.
Granicerii moldoveni informasera verbal autoritatile romane ca toate vamile din judetele Iasi, Vaslui si Galati au fost inchise, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Iasi.
In cursul zilei de ieri, TIMPUL a incercat fara succes sa obtina declaratia oficiala a Serviciului Graniceri din RM cu privire la situatia de la vama. Un responsabil, care a refuzat sa se prezinte, ne-a declarat: „Stiu ce-o sa ma intrebati, dar sunt ocupat cu repararea unui computer”. Un alt reprezentant al Serviciului Graniceri ne-a spus ca situatia creata la punctele de trecere a frontierei e din cauza „unor motive tehnice”. Intre timp, pe la 13.15, MEDIAFAX anunta ca punctele de trecere a frontierei spre RM de la Leuseni si Sculeni au fost redeschise, iar in vamile Giurgiulesti si Cahul este permis accesul doar pentru masinile de mare tonaj.
Stirea cea mai socanta de ieri a fost confirmarea faptului ca va fi introdus regimul de vize pentru cetatenii romani.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *