Actualitate

Comunistii nu au nevoie de presa libera

Duminica, de Ziua libertatii presei, organizatii media din RM au desfasurat, in scuarul Operei Nationale din Chisinau, un miting de protest „impotriva actiunilor de intimidare a jurnalistilor si de subminare a institutiilor mass-media, declansate de autoritatile comuniste de la Chisinau dupa alegerile generale din 5 aprilie”.(Vedeti mai multe fotografii in Galeria Foto)

Scopul manifestatiei a fost de a atrage atentia opiniei publice nationale si internationale asupra mediului deosebit de periculos pentru exercitarea profesiei de jurnalist in R. Moldova, asupra incalcarii dreptului la informare, violarii libertatii de expresie, actelor de violenta impotriva jurnalistilor si presiunilor exercitate de autoritati asupra institutiilor de presa si organizatiilor neguvernamentale de media neloiale puterii.
In ajun, organizatia internationala „Freedom House” a dat publicitatii raportul sau anual despre libertatea presei. Potrivit acestuia, RM se afla in categoria tarilor care nu au o presa libera, alaturi de tari precum Irakul, Armenia, Rusia, Cuba si China. Potrivit „Freedom House”, libertatea presei a inregistrat un regres mai ales in tarile din Europa Centrala si de Rasarit si in fostele republici sovietice. Val Butnaru, directorul „Jurnal de Chisinau”, prezent la mitingul de ieri, nu a fost de acord cu aceasta calificare. „Faptul ca avem presa libera a fost demonstrat atat pe parcursul ultimilor opt ani, cat si in timpul evenimentelor care au avut loc dupa 5 aprilie. Cele cateva mass-media independente au reusit sa monitorizeze si sa informeze opinia publica interna si internationala despre ceea ce se intampla in realitate in RM. Faptul ca functionarii europeni si-au schimbat punctul de vedere se datoreaza anume acestei prese libere”, a mentionat Butnaru.
La randul sau, Petru Macovei, directorul Asociatiei Presei Independente, a declarat ca „tara noastra nu are nicio sansa sa progreseze atata timp cat presa din RM nu va fi libera sa monitorizeze actul guvernarii, sa faca investigatii jurnalistice etc.”.
Jurnalistii au fost sustinuti si de reprezentanti ai celor trei partide parlamentare din opozitie. Vlad Filat, presedinte PLDM, le-a multumit tuturor jurnalistilor care muncesc in institutiile media libere pentru ca „au facut fata multitudinii de provocari din ultimul timp”. „Cei din presa libera au fost in avangarda luptei, au facut tot ce a depins de ei pentru ca sa faca posibil un rezultat care a invins comunismul. E adevarat, comunistii se mentin in continuare la putere in urma unei fraude deja demonstrate. In continuare, urmeaza ca prin actiuni concrete sa facem tot ce trebuie ca sa provocam alegeri anticipate in urma carora sa avem o guvernare democratica. Iar acest lucru va fi posibil numai daca alaturi de politicieni vor fi eroii din presa libera. Poate sunt unul din putinii romantici, dar am crezut sincer ca dupa 5 aprilie vom trai liber, vom avea presa libera, vom avea o perspectiva clar europeana, o tara in care concetatenii nostri vor dori sa revina, dar nu sa plece. Eu nu am incetat sa cred ca, in cele din urma, vom trai intr-o tara libera.”, a declarat Vlad Filat.
Si Leonid Bujor, deputat AMN a fost alaturi de jurnalisti, felicitandu-i pentru curajul si barbatia de care dau dovada „in conditiile in care Voronin a instaurat in RM un regim dictatorial”. „Va asigur ca cei 41 de deputati vor da dovada de verticalitate, nu se vor lasa intimidati si vor continua lupta pentru democratie si libertate pana la sfarsitul victorios. E o mare rusine pentru noi sa ramanem in continuare unica tara comunista din Europa”, a mentionat Leonid Bujor.
Ziua internationala a libertatii presei este marcata din 1993, in a treia zi a lunii mai, la initiativa ONU.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *