Actualitate

Comunistii nu vor accepta alegeri libere, corecte si democratice

Atmosfera in care se va tine scrutinul pentru alegerile anticipate este otravita in acest moment de existenta unor acuzatii grave in adresa partidelor de opozitie. Lor li se incrimineaza organizarea unei lovituri de stat, a unui „puci”, fiind calificati drept „infractori periculosi”, in contrast cu cei care detin fraiele puterii si controlul asupra mediilor de stat.

Exista doua chestiuni care trebuie clarificate in aceasta privinta. Prima, daca exista aceste declaratii grave, publicul are dreptul sa stie cum decurge investigarea evenimentelor din aprilie 7, si ulterior – sa ceara din partea Comisiei de stat, sub conducerea lui Vladimir ?urcan, elucidarea vinovatiei reclamate. Aceasta comisie ar fi trebuit sa prezinte pana la 5 mai un raport complet si inchegat asupra tuturor probelor pe care ei le-au colectat, insa, din pacate, acest raport asa si n-a fost prezentat in termenii prevazuti. Nu ma voi referi la componenta acestei comisii, care trezeste indoieli serioase si descalifica gestul presedintelui in exercitiu de a fi dorit sa cunoasca adevarul despre evenimente (in cazul in care nu l-a cunoscut!), dar as vrea sa remarc faptul ca lipsa unui raport concludent asupra evenimentelor din aprilie 2009 nu impiedica o anumita categorie de presa sa bombardeze cu invinuiri deosebit de grave partidele de opozitie si persoanele aflate in custodia politiei, exploatand lipsa de reactie si inactiunea justitiei. Inactiunea trezeste psihoza, iar psihozele trezesc cele mai primitive instincte ale maselor.

Este fireasca si a doua presupunere: fie comisia de stat nu-si mai indeplineste mandatul, fie nu exista probe, ori fie ca aceste probe sunt pastrate „in forma congelata” pentru scrutinul care urmeaza in urmatoarele luni, contribuind astfel la „linsarea” prin acuzatii fara drept de replica a concurentilor electorali, inafara spatiului protejat de lege si justitie. Cred ca acest scenariu vine in contradictie clara cu standardele pentru alegeri libere, corecte si democratice.

Cei care au fost acuzati de organizarea asa-zisei „lovituri de stat” ar trebui pur si simplu sa atace calomnia in instanta de judecata, cerand despagubiri din partea celor care au difuzat aceste acuzatii, inclusiv din partea unor oficiali ai statului, care au incalcat prezumtia vinovatiei, ca si multe alte prevederi ale legislatiei care protejeaza libertatile fundamentale. Este singura modalitate de a imprastia suspiciunile existente, pentru ca mentinerea lor ar putea sa ne duca cu gandul la faptul ca (1) cineva ii cruta pe cei care au comis lovitura de stat, daca aceasta a existat cu adevarat, lasandu-i nepedepsiti acum, dar facandu-i santajabili mai tarziu ori (2) cineva nu are probe concludente si atunci, evident, daca nici macar partea acuzatilor acestea nu suna convingator, nemaivorbind despre probarea dovezilor in instanta, atunci cei care au difuzat aceste falsuri trebuie sa fie obligati de catre instanta de judecata sa dezminta public acuzatiile anterioare, achitand si pagubele morale cauzate. Nu stiu cat de departe va putea merge acest proces, dar cu siguranta este necesar. Societatea din RM are nevoie de un raspuns clar si competent din partea unei instante de judecata credibile pentru a intelege ce s-a intamplat odata cu evenimentele din aprilie si, totodata, sa inteleaga cine participa in aceste alegeri – sunt partidele de opozitie chiar infractorii periculosi ai statalitatii RM sau poate mai periculosi sunt anume acei care au lansat acuzatiile respective, urmandu-si intentiile criminale? Atacarea acestor acuzatii in instanta de judecata trebuie sa aiba un efect curativ si asupra clasei politice, in general, care ar trebui sa renunte la discursul virulent-agresiv practicat de mass-media angajata si slugarnica. Daca Procuratura Generala a intentat dosare pe faptul „loviturii de stat”, aceste dosare trebuie sa fie judecate.

Au fost deschise dosare penale care trebuie clarificate inainte de inceputul campaniei electorale. Contaminarea spatiului mediatic si public in RM cu acuzatii deosebit de grave in adresa opozitiei politice ar trebui sa puna in miscare si institutiile europene. Or, institutiile europene (si ma refer aici la Consiliul European, Parlamentul European, Consiliul Europei) ar fi trebuit sa sprijine la solicitarea societatii civile delegarea unei Misiuni de investigare a evenimentelor din aprilie, si nu doar acceptarea cooptarii posibile a unui expert international in cadrul Comisiei de stat, conduse de ?urcan. De ce nu s-a intamplat acest lucru timp de doua luni deja de la evenimentele regretabile din aprilie?

In sfarsit, trebuie sa clarificam si masura in care aceste acuzatii speculative au cauzat efecte grave in relatiile politice dintre Republica Moldova si Romania. Cine este responsabil de efectele acestor acuzatii in raport cu statul roman? Cine trebuie sa achite costurile campaniei de xenofobie lansate in presa de stat din RM, escaladand pe fundalul impunerii regimului de vize si cauzarii de prejudicii enorme tuturor celor care aveau afaceri cu Romania? Desi pozitia UE in aceasta chestiune a rasunat ferma, RM recomandandu-i-se sa suspende actiunile care au periclitat regimul de circulatie a cetatenilor si functionarea autoritatilor diplomatice, se pare ca anumite autoritati de la Chisinau nu se grabesc sa revina la normalitate. Se pare ca unor politicieni le este frica de aceasta normalitate, in care faptele lor ar fi judecate dupa efectele si rezultatele pe care le aduc cetateanului, si nu dupa inversunarea cu care acestia au cautat „dusmani interni” si „dusmani externi”. Sacrificarea bunului-simt si drepturile legitime ale cetatenilor din RM de dragul unor interese politice meschine nu vor fi uitate in aceste alegeri si dupa. Eu cred ca si razboiul declarat Romaniei, avand drept efecte colaterale reinstalarea regimului de vize si expulzarea ambasadorului acestei tari, merita un proces de judecata, in care sa se vada foarte clar cine isi doreste acest razboi fratricid?

Pana nu vom avea mai multe certitudini, este prematur sa avem siguranta ca aceste alegeri vor fi mai libere, mai corecte si mai democratice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *