Actualitate

Comunistii redeschid razboiul interetnic

Adunarea Populara a autonomiei gagauze este pe cale sa declanseze un conflict interetnic de proportii, tensionand si mai grav situatia din RM. Astazi, legislativul gagauz urmeaza sa adopte o declaratie catre conducerea RM, in care solicita schimbarea neconditionata in scolile din autonomie a cursurilor de limba romana si istoria romanilor in cele de limba si istorie „moldoveneasca”. Mai multi analisti politici considera ca Comratul trebuie sa se abtina de la asemenea actiuni. Ele ar putea fi percepute ca o chemare la razboi civil.

Proiectul declaratiei face trimitere la evenimentele din 7 aprilie si arata ca, in urma acestora, directorii institutiilor de invatamant din autonomie au solicitat Adunarii Populare si Primariei Comrat schimbarea manualelor si a programelor scolare, pentru „asigurarea mostenirii spirituale a poporului moldovenesc”. Autorii documentului considera ca protestele din 7 aprilie ar fi demonstrat ca in RM creste o generatie de tineri „instruiti in scopul negarii existentei poporului si limbii moldovenesti, a discreditarii traditiilor si istoriei moldovenesti, dupa ce au invatat limba si literatura romana, si Istoria Romanilor”.

Declaratia pare mai mult decat dubioasa in situatia in care chiar si marea parte a rusofililor sunt constienti ca „moldovenismul” e o fantoma comunista. Ea este scrisa in stilul lui Stati si Stepaniuc, nu se deosebeste cu nimic de aberatiile clanului Voronin din ultimii opt ani si ascunde o ecuatie extrem de simpla. Si anume – sefa Adunarii Populare gagauze este Ana Harlamenko, sora lui Nikolai Dudoglo, primarul de Comrat, care jinduieste la functia de baskan al „Gagauz-Yeri”. Sursele noastre din autonomie ne-au comunicat ca, recent, dupa ce PCRM i-a promis lui Dudoglo sustinere in urmatoarea campanie, sora-sa si deputata PCRM Irina Vlah s-au imprietenit. Mai mult, la ultima sedinta a guvernului, Voronin i-a dat de inteles baskanului Mihail Formuzal ca e foarte nemultumit de predarea in scolile gagauze a limbii romane si a Istoriei Romanilor…

Astfel, devine clar si scopul respectivei declaratii – incitand populatia contra etniei gagauze, Puterea urmareste crearea unei debandade politice care ar aprinde ura in societate si, totodata, ar umbri criza profunda in care se afla partidul de guvernamant la ora actuala. Consecintele unui asemenea joc pot deveni dramatice… Din pacate, ieri nu l-am putut gasi pe baskanul M. Formuzal pentru a ne comenta declaratia. Vom reveni.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *