Actualitate

Comunistii refuza dialogul

Partidul Comunistilor a refuzat invitatia liderilor Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) de a participa la dialogul dintre partidele parlamentare pentru a conveni asupra solutiilor de formare a noilor organe ale puterii centrale. AIE propune ca intalnirea liderilor tuturor partidelor parlamentare sa aiba loc la 25 august, ora 11.00, la Palatul Republicii.

Vineri, dupa ceremonia de inmanare a legitimatiilor de parlamentar, presedintele PLDM, Vlad Filat, s-a apropiat de presedintele PCRM, Vladimir Voronin, pentru a-i transmite oficial o invitatie la dialog, semnata de cei patru lideri ai Aliantei pentru Integrare Europeana. Raspunsul lui Voronin a fost scurt: „Va rog s-o dati lui Mandru” (Victor Mandru este sef al aparatului CC al PCRM). In pofida incercarii lui Filat de a-l convinge pe liderul comunist sa accepte in public oferta de a initia consultari cu noua majoritate parlamentara, formata din PLDM, PL, PDM si AMN, Voronin i-a intors spatele si a plecat in graba, fara a face declaratii pentru presa.

In invitatia la dialog, Voronin este informat oficial despre faptul ca cele patru forte politice care au constituit AIE „si-au asumat sarcina de a prelua guvernarea RM, de a constitui administratia centrala de stat si de a stabili prioritatile ei”. In invitatie se reitereaza ca obiectivele nationale, fixate de AIE, deriva din consensul larg al fortelor politice din RM si ca la baza urmatoarei etape a dialogului trebuie sa stea interesele fundamentale ale societatii: integrarea europeana si asigurarea integritatii teritoriale a republicii, constructia statului de drept, consolidarea democratiei, respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor, plata fara intarziere a pensiilor si salariilor, eradicarea saraciei, diminuarea impactului crizei economice. In invitatia AIE se mai spune ca „PCRM i se vor respecta drepturile pe care le are ca si partid de opozitie si i se va oferi o parte din functiile de conducere in legislativ”.

Drept reactie, plenara PCRM a decis, sambata, ca nu va discuta pe marginea formarii viitoarei guvernari cu AIE si ca va crea o coalitie de centru-stanga care va purta negocieri separate cu partidele componente ale coalitiei liberal-democrate.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *