Opinii și Editoriale

Comunistii si-au adus aminte de Constitutie

Articolul 2 al Legii Fundamentale este in prezent citat la infiNIT de Omega la care s-a oplosit de la o vreme incoace „Rezonans”-ul lui Staris… Dar nu in contextul actiunilor de uzurpare a puterii de stat si de exercitare a acesteia in numele propriu de catre fostii guvernanti comunisti, ci intr-o declaratie a PCRM „privind votul de neincredere declarat presedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu”.

Potrivit articolului respectiv al Constitutiei, „nici o persoana particulara, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o alta formatiune obsteasca nu poate exercita puterea de stat in nume propriu”. Iar „uzurparea puterii in stat constituie cea mai grava crima impotriva poporului”. Numai ca, atunci cand comunistii vorbesc despre „uzurparea puterii” de catre AIE, care se afla la putere de doar cateva saptamani, te umfla rasul.

Pentru ca cine, daca nu ei, in ultimii opt ani au uzurpat puterea pe toate coordonatele, profitand de toate canalele administrative si ajungand pana la tentativa de a-si impune propria ideologie la nivel de stat. Voronin insusi se lauda, recent, ca pe timpul lui Tarlev cel care a condus Guvernul a fost el, nu prim-ministrul. Apropo de fostul premier, acesta povestea, intr-o emisiune televizata, despre diversele presiuni pe care le-a suportat din partea consilierilor lui Voronin. Ne putem doar imagina ce umilitoare au fost acele presiuni, daca nu le-a rezistat nici un premier excesiv de docil, ca Tarlev…

Dar nu numai situatia din interior era „tinuta sub control” de o singura persoana. Aceeasi singura persoana avea grija ca propria-i imagine sa fie buna si peste hotare, chiar in detrimentul imaginii RM. Recent, o jurnalista din Franta povestea cum i-a dat lectii de presa libera ambasadoarea noastra la Paris, Victoria Iftodi. Jurnalistei, care intretine saptamanal rubrica „Revista presei” pentru un ziar francez, ii place ce scrie TIMPUL, nu scapa niciun editorial semnat de Constantin Tanase.

Deloc intamplator, prin urmare, din RM citeaza mai des ziarul nostru. „Incredibil, imi spune ea, am fost chemati la ambasada eu si seful meu, la o discutie cu doamna ambasadoare. Am ramas perplexa cand m-a intrebat de ce ma informez din presa „antistatala”? Nu stiu ce are doamna ambasadoare Iftodi cu ziarul dvs. si de ce il considera „antistatal”; in opinia mea, TIMPUL e o publicatie libera, in spiritul jurnalismului occidental”.

Intr-adevar, pentru un jurnalist din lumea libera astfel de „lectii” sunt greu de inteles. De obicei, ambasadorii isi reprezinta tara, nu sunt doar portavocea regimului aflat la putere; iar misiunea lor este sa promoveze, nu sa denigreze ceea ce are tara lor mai bun si mai demn.

Revenind la declaratia PCRM si la modul in care aceasta a fost adusa la cunostinta opiniei publice de catre presa holdingului loial si astazi comunistului nr. 1 al RM, nu poti sa nu te intrebi: unde erau NIT, Omega, „Rezonans” si altii atunci cand puterea se afla in mainile unei singure persoane din stat, care isi subordonase tot ce misca in Moldova – executivul, legislativul, justitia, businessul? De ce nu au pus problema uzurparii puterii atunci cand aceeasi persoana, sfidand Constitutia, detinea, concomitent, functiile de sef de stat, presedinte de parlament si deputat? De ce acest clan de presa uitase atunci de articolul 2 al Constitutiei RM?
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *