Editorial

Comuniştii şi „comisia Ghimpu”

Luni, Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar a prezentat raportul final privind activitatea sa. Este clar din start, judecând după primele reacţii, că raportul Comisiei nu va fi acceptat univoc de întreaga societate moldoveană. Recomandările făcute de Comisie preşedintelui interimar al republicii, Mihai Ghimpu, de a interzice simbolica comunistă, au fost interpretate de reprezentanţii PCRM drept un îndemn de scoatere în afara legii a acestei formaţiuni politice.

Rezultatele investigaţiei Comisiei au fost prezentate într-o asemenea manieră, încât opiniei publice i se induce ideea greşită că ar fi vorba, în temei, de interzicerea secerii şi ciocanului, dar nu de condamnarea crimelor fostului regim comunist sovietic. Condamnarea comunismului este o datorie morală a întregii societăţi, ea trebuie să asaneze moral societatea, să servească un prilej pentru consolidarea şi reconcilierea ei istorică. Din păcate, există însă şi pericolul ca raportul Comisiei să servească drept o nouă sursă de tensiuni politice şi de adâncire a crizei politice, de dezbinare şi antagonizare a societăţii pe criterii ideologice.

Există o realitate care nu poate fi neglijată: astăzi, PCRM este cel mai puternic partid politic din R. Moldova şi este o naivitate să crezi că el va putea fi scos în afara legii. Există opinii exprimate de politicieni şi analişti politici care consideră că interzicerea secerii şi a ciocanului „va oferi comuniştilor o aură de mucenic, un nimb de victimă în faţa electoratului, de pe urma căreia ei vor avea de câştigat triplu”.

Astfel, în situaţia creată se impune o abordare neordinară, curajoasă şi înţeleaptă a problemei. Într-o declaraţie, făcută luni la un post de televiziune, secretarul executiv al PCRM, Iurie Muntean, a afirmat că actualul partid al comuniştilor nu are nimic în comun cu regimul lui Stalin şi că ei, comuniştii, „în repetate rânduri” au condamnat regimul stalinist. Ca întotdeauna, I. Muntean „exagerează”… un pic, dar să admitem că chiar aşa a fost şi comuniştii au condamnat „în repetate rânduri” regimul stalinist. Dacă PCRM se desolidarizează şi condamnă fostul regim comunist stalinist, înseamnă că el se plasează automat pe poziţia „Comisiei Ghimpu”. Aşa stând lucrurile, liderii Alianţei trebuie să iniţieze imediat o „restartare” a relaţiilor cu PCRM, să le propună deputaţilor comunişti să revină în parlament, să participe la dezbaterea raportului Comisiei şi să condamne, solidar cu componentele Alianţei, crimele comunismului stalinist – gulagurile, deportările, foametea organizată, asasinarea în masă a milioane de oameni nevinovaţi ş.a.m.d. Comuniştii, dacă într-adevăr nu au nimic în comun cu stalinismul şi dacă doresc cu adevărat ca PCRM să scape de stigmatul de partid stalinist, nu au niciun argument împotriva raportului Comisiei şi trebuie să participe la condamnarea ideologiei şi practicilor criminale ale fostului PCUS (KPSS).

Condamnarea de către PCRM a crimelor comunismului sovietic ar pune capăt la două decenii de confruntări politice în R. Moldova şi ar permite să se intre într-o fază de normalitate între Putere şi Opoziţie – o condiţie fundamentală pentru edificarea unei societăţi libere de fantomele trecutului. Comuniştii au o şansă unică să iasă din „pielea de şarpe” a trecutului, iar dacă ei nu vor participa la condamnarea crimelor şi atrocităţilor comunismului sovietic înseamnă că vor recunoaşte că sunt urmaşii fideli ai unui partid criminal şi, în acest caz, societatea nu are altă soluţie decât să le cânte prohodul: un-doi, un-doi…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *