Actualitate

Comunistii si pepecedistii tin CMC in criza

Joia trecuta, consilierii municipiului Chisinau au reusit sa se intruneasca in sedinta, spre deosebire de cele trei incercari anterioare, cand sedintele n-au avut loc din lipsa cvorumului. Totusi, pana la urma, alesii locali au plecat suparati, fara sa aprobe vreo decizie de pe ordinea de zi.

Criza in CMC a aparut odata cu plecarea in parlament a celor cinci consilieri democrati. Astfel, comunistii, pepecedistii si umanistii fac tot posibilul sa amane cat mai mult venirea urmatorilor consilieri supleanti, ca, fiind majoritari, sa ia decizii in folosul lor. Bunaoara, la sedinta de joia trecuta, la propunerea consilierului Oleg Oniscenko, chestiunea privind ridicarea mandatelor de consilier inainte de termen pentru alesii care au acces in parlament a fost transferata de pe primul loc pe ultimul. Pe ordinea de zi fiind incluse 25 de chestiuni, aceasta ar fi insemnat ca la problema depunerii mandatelor sa se ajunga pe la sfarsitul verii, taraganandu-se astfel venirea in CMC a celor cinci consilieri supleanti, cu care ar fi aparut o noua majoritate democrata in CMC. In plus, comunistii, pepecedistii si umanisti au scos de pe ordinea de zi chestiuni importante precum situatia critica la „Apa-Canal Chisinau”, Parcul Urban de Autobuze, Regia Transport Electric, proiectul bugetului municipal, anexele privind constructiile capitale si altele.

Dupa ce, intr-o pauza, au incercat sa gaseasca limbaj comun cu comunistii si pepecedistii, consilierii democrati au revenit in sala pentru a anunta ca nu vor face jocul acestora si ca pleaca din sedinta. In pauza, consilierii democrati au discutat cu comunista Svetlana Popa si pepecedistul Alexandru Corduneanu, presedintele sedintei, incercand sa-i convinga sa nu fie schimbat locul proiectului cu numarul 1, ca noii consilieri sa poata veni sa-si onoreze obligatiile. „Corduneanu a spus pe sleau ca este o chestiune politica si nu o vor vota pana la iarna”, a declarat consilierul Oleg Cernei, invinuindu-l de criza din CMC.

Solicitat de noi, Nicolae Garbu, membru CEC, ne-a spus ca o situatie similara a avut loc si la Leova dupa ce a decedat un consilier raional. Acolo, timp de un an, consilierii comunisti refuzau sa introduca pe ordinea de zi problema privind ridicarea mandatului de consilier, ca o alta persoana sa-i poata ocupa locul. In astfel de situatii, sustine Garbu, e cazul sa se implice CEC-ul, care urmeaza sa ceara efectuarea modificarilor la Legea cu privire la statutul alesului local precum si la Legea administratiei publice locale. Iar referitor la consilierii supleanti, membrul CEC sustine ca acestora li se incalca drepturile si ca ei pot sa se adreseze in instanta de judecata, care, printr-o decizie i-ar obliga pe alesii locali sa examineze chestiunea privind depunerea mandatelor consilierilor plecati in parlament.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *