Actualitate

Comunistul vinovat pentru moartea a 70 de milioane de oameni

Mao Zedong a fost revolutionarul, ideologul si liderul Partidului Comunist Chinez, care a pus bazele Republicii Populare Chineze. In urma razboiului civil din 1949, Partidul Comunist Chinez, sub conducerea lui Mao Zedong, a preluat puterea in China.

Mao a instaurat o dictatura sangeroasa, zeci de milioane de chinezi fiind ucisi in timpul conducerii sale. Contributiile aduse teoriei marxist-leniniste, strategiile militare si politicile comuniste dezvoltate de liderul chinez sunt cunoscute sub numele de "maoism".

Mao ramane o figura controversata, fiind aspru criticat, pe plan international, datorita genocidului din timpul Revolutiei Culturale, dar inca apreciat, inclusiv astazi, in China, pentru rolul pe care l-a avut in formarea Chinei moderne.

Regimul si actiunile politice ale lui Zedong, din 1949 si pana in 1976, cand a decedat, sunt – totusi – direct responsabile de moartea a 50 pana la 70 de milioane de cinezi. Atunci cand Deng Xiaoping a prelut puterea, in 1978, multe politici maoiste au fost abandonate in favoarea reformelor economice, trend accentuat in special de actualul lider chinez Hu Jintao.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *