Politică

Comunitatea internaţională este extrem de îngrijorată faţă de situaţia politică din Moldova

Într-un mesaj în legătură cu ultimele evenimente din Republica Molodva, Secretarul General al CoE, Thorbjørn Jagland, se declară îngrijorat de ultimele evoluţii de la Chişinău şi menţionează că modificările la mai multe legi, operate de parlament, vor afecta instituţiile democratice. ”Urmăresc cu îngrijorare evoluția evenimentelor din Republica Moldova. În ultimele zile, Parlamentul Republicii Moldova a modificat o serie de legi care afectează în mod fundamental sistemul politic al țării. Legile privind Curtea Constituțională, sistemul electoral, legea privind funcționarea Guvernului și a unor instituții de drept au fost modificate, adeseori în mod repetat, fără consultările necesare. Aceste modificări și modul în care acestea au fost adoptate riscă să submineze independența și echilibrul dintre aceste instituții”, se menţionează în mesaj.

De asemenea, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, şi-a exprimat îngrijorarea pentru situația curentă din Republica Moldova, unde lupta politică pare să pericliteze aspirațiile cetățenilor Moldovei de integrare europeană. "Votarea recentă de către Parlament privind chestiunile vitale pentru funcționarea democrației, precum supunerea față de Constituție, independența judiciară și sistemul electoral, a avut loc în mare grabă,fără efortul de a găsi un consens mai larg în Parlament", a declarat președintele APCE.
Totodată, Jean-Claude Mignon cheamă Republica Moldova să se conformeze standardelor europene. "Îndemn toate forțele politice ale țării să lase deoparte interesele partizane și personale și să lucreze împreună pentru viitorul european al țării și al cetățenilor. APCE este dispusă să faciliteze dialogul dintre partidele politice, dacă ele doresc aceasta", a mai spus oficialul european.

Vineri, preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio s-a declarat îngrijorat de proiectul legii votat vineri de PLDM şi PCRM care prevede că judecătorii Curţii Constituţionale pot fi revocaţi din funcţie de către parlament. Preşedintele Comisiei a adresat un mesaj parlamentului , la doar câteva ore de la aprobarea legii în prima lectură, în care îi cere să renunţe la acest proiect, care este în contradicţie cu standardele internaţionale. ”O astfel de prevedere este într-o contradicţie clară cu Standardele Europene în domeniul justiţiei constituţionale şi este o încălcare vădită a articolului 137 din Constituţia Republicii Moldova . Curtea Constituţională are rolul de a controla activitatea Parlamentului. Supunerea judecătorilor din cadrul acesteia să câştige «încrederea» Parlamentului, contravine totalmente cu rolul pe care îl are o Curte Constituţională”, se spune în mesaj.

Sâmbătă dimineaţa şi Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Relații Externe și Politica de Securitate și vice – președinte a Comisiei și Štefan Füle, Comisarul Uniunii Europene pentru Extindere și Politica de Vecinătate au emis o declaraţie comună prin care se declară îngrijoraţi de consecinţele actelor adoptate, dar şi de modul îbn care s-a desfăşurat acest vot. ”Au fost adoptate în mare grabă, fără o consultare adecvată cu societatea moldovenească sau fără a lua în considerație standardele Europene privind reforma constituțională, în special cele ale Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei”, se arată în mesajul celor doi oficiali europeni.

Noi reiterăm îngrijorarea față de aceste măsuri, care implementate fără pregătire și consultare adecvată, pot constitui o amenințare la independența instituțiilor naționale cheie și un obstacol al dezvoltării democratice viitoare, precum și a stabilității statului de drept în Republica Moldova”, au mai declarat Catherine Ashton şi Stefan Fule, care au îndemnat politicienii de la Chişinău .”să nu piardă din vedere impactul pe termen lung al deciziilor pe care le iau, inclusiv privind realizarea aspirațiilor Republicii Moldova ”.

O reacţie dură a avut şi preşedinţia română, prin consilierul preşedintelui Traian Băsescu. Votul comun de vineri al fracţiunilor PLDM şi PCRM, care vizează Curtea Constituţională compromite drumul Moldovei spre Uniunea Europeană, susţine consilierul prezidenţial Iulian Chifu. “Tăvălugul de la Chişinău nu se mai opreşte. Nici măcar faţă de Curtea Constiţutională nu mai există respect. Drumul spre UE pare defiinitiv compromis pentru Republica Moldova , prin atacuri fundamentale la adresa statului de drept”, a scris Iulian Chifu, într-o postare pe Facebook.

Amintim că vineri deputaţii comunişti şi liberal-democraţi au votat un şir de legi controversate, printre care modificarea sistemului electoral, majorarea pragului la alegerile parlamentare, revenirea CNA în subordinea guvernului, reducerea inepoendeţei judecătorilor Curţii Constituţionale. Aceste proeicte nu au fost coordonare cu societatea civilă şi cu organismele internaţionale şi au fost votate în aceeaşi zi în două lecturi, chiar dacă celelalte fracţiuni păarlamentare s-au opus votului.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *