Timpul.md

Actualitate 9 Aprilie 2019 | 11:50

Condițiile PSRM pentru negocierea unei majorități: împuternici suplimentare pentru Dodon, neutralitatea țării și anularea legii anti-propagandă

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova nu a dat curs invitației la discuții din partea blocului politic ACUM și a anunțat astăzi o serie de condiții pentru inițierea negoierilor privind formarea unei alianțe de guvernare.

Într-o declarație adoptată astăzi la ședința fracțiunii PSRM și prezentată în cadrul unui briefng de presă, socialiștii au anunțat că nu vor susține un guvern minoritar, că optează pentru o alianță de guvernare „pe deplin funcțională”, pentru funcția de speaker al Parlamentului și pentru funcțiile de miniștri ai Apărării și Afacerilor Externe.

Între condițiile impuse de PSRM mai figurează anularea legii care pune pe umerii cetățenilor întoarcerea miliardului furat, crearea uneo comisii parlamentare de anchetă în zacul fraudei bancare, dar și garanția că Republica Moldova nu-și va pierde statalitatea și nu va adera la NATO.

De asemenea, socialiștii cer revenirea SIS în subordinea șefului statului, dar și împuterniciri suplimentare pentru președintele Igor Dodon, la nivelul celor existente până în data de 1 octombrie 2016.
În declarația citită de deputatul Ion Ceban se mai spune că PSRM insistă ca limba rusă să devină limbă de comunicare și doresc anularea legii care prevede combaterea propagandei ruse în R. Moldova.

Printre prioritățile propuse de PSRM pentru negocieri se numără și proiecte sociale, inclusiv indexarea pensiilor de două ori pe an, introducerea ”capitalului matern”, etc.

Tot astăzi, președinta PSRM, Zinaida Greceanîi, a fost propusă de PSRM pentru funcția de spiche al Legislativului.

http://www.hotnews.md/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus