Politică

Condiţia lui Voronin pentru alegerea preşedintelui: PCRM să revină la guvernare

După dublul eşec de alegere a preşedintelui, Vladimir Voronin a propus trei condiţii actualei guvernări pentru depăşirea crizei politice: lichidarea AIE, formarea unei noi majorităţi parlamentare şi instaurarea unui alt guvern, precum şi modificarea legii privind autorităţile locale.

“Nouă ne este clar dacă acest cvartet (AIE şi „grupul Doodn”) va reuşi sau nu să aleagă preşedintele, iar dacă îl va alege oricum nimic nu se va schimba, de aceea executivul trebuie înlocuit”, a spus liderul PCRM.

Potrivit lui Vladimir Voronin, primele decizii ale guvernului anticriză vor consta în revizuirea politicii energetice, majorarea imediată a pensiei cu 20%, micşorea taxelor de studii, şi anihilarea mafiei.

Astfel, dacă propunerile comuniştilor vor fi acceptate de către alianţă, PCRM va purta discuţii cu reprezentaţii tuturor partidelor din parlament pentru a identifica un candidat la funcţia de preşedinte, care însă, nu trebuie să facă parte din partidele politice. “Candidatura pentru  preşedinte trebuie susţinută de toate partidele, trebuie să ne aşezăm toţi la masă, sunt diferite variante pentru a alege preşedintele”, a precizat Voronin.

În acest context, Voronin a mai declarat că "Filat nu va vota niciodată pentru o altă candidatură la funcţia de preşedinte, decât dacă el (Filat) va fi candidatul".

Iar dacă se va ajunge la o înţelegere privind candidatul pentru preşedinţie, PCRM ar putea reveni la guvernare. „Dacă alegem preşedintele, împreună cu cei de care suntem mai aproape, poate cu PD, vom forma majoritatea guvernamentală”, a declarat Voronin.

"Mai de stânga nu e nimeni în alianţă, de aceea noi ne uităm la lucruri absolut obiectiv", a răspuns Voronin fiind întrebat de ce ar alege să formeze majoritatea parlamentară cu PD, o dată ce a declarat că nu susţine candidatura preşedintelui PD, Marian Lupu la funcţia de şef al statului, şi că e nevoie de un preşedinte apolitic.

Ce va urma însă dacă liderii AIE nu vor da curs invitaţiei PCRM la nogiecieri, încă nu se cunoaşte. "Nu mă faceţi ca în loc de Moş Crăciun să fiu altceva şi să sperii lumea, sper că ei o să facă tot ce trebuie pentru ţară", a mai spus Voronin.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *