Ultima oră

Condiţiile meteo au afectat grav sistemul municipal de apă şi canal mun.Chişinău

În asemenea condiţii, la data de 10-11.02.2012, s-au produs 2 scurgeri la apeductele cu D 300 mm din str. Sf.Gheorghe 34-36 şi Florilor, intersecţie Miron Costin, sect. Rîşcani, la lichidarea cărora sunt antrenate pe parcursul ultimelor 15 ore mai multe echipe specializate ale furnizorului.

Fără apă potabilă şi cea caldă menajeră au rămas circa 20 de blocuri locative şi mai multe case individuale din cartierele cu pricina a sectorului Rîşcani.

În pofida temperaturilor joase, furnizorul de servicii a asigurat locatarii din zona respectivă cu apă prin intermediul autocisternelor speciale (în asemenea condiţii de ger, normativele tehnice nu prevăd utilizarea lor).

Concomitent cu desfăşurarea masivă a lucrărilor de remediere a apeductelor afectate, se întreprind şi măsuri de reconectare, cît mai rapid posibil, a blocurilor cu pricina la alte conducte de apă neafectat. În paralel, utilaje speciale ale Î.M. EXDRUPO sunt antrenate la lichidarea gheţii de pe carosabilul străzilor Florilor şi Sf.Gheorghe.

Odată cu răcirea vremii, numărul scurgerilor de apă pe străzile municipiului Chişinău au crescut până la 50, a comunicat şeful Dispeceratului Central S.A. Apă-Canal Chişinău Adrian Cecan.

Potrivit lui, creşterea numărului scurgerilor de apă este cauzată de diferenţierea în această perioadă a anului a temperaturilor apei nistrene şi solului, care duc la deteriorarea ţevilor cu uzură înaintată. În acest context, el a subliniat că situaţia gravă se datorează lipsei unor investiţii capitale în ultimii 10 ani, cît şi gradului sporit de uzură a sistemelor inginereşti. Doar aplicarea noilor tarife la apă şi canalizare cu începere din 2009 a permis schimbarea situaţiei. În 2010-2011, deja au fost reabilitate peste 50 km de reţele ale furnizorului din cele circa 1000 care necesită a fi schimbate urgent.

Serviciul de presă ACC  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *