Editorial

Conducere RM, promotoare a politicii proimperiale a Rusiei

Este straniu, dar cu cât devin mai pronunțate reflexele imperiale ale Rusiei față de fostul „spațiu sovietic”, înclusiv față de R. Moldova, cu atât devin mai lipsite de vigoare reacțiile conducerii noastre. Sub pretextul „înțelepciunii politice” actuala administrație de la Chișinău promovează o politică prorusească și le permite reprezentanților celor mai șovine și proimperiale forțe din Rusia să intervină în viața politică, culturală și religioasă a R. Moldova. 

Există la noi o tradiție de sorginte sovietică de a-i eticheta pe cei care se opun amestecului rusesc în treburile interne ale R. Moldova drept „radicali”, „marginali”, „extremiști” și „naționaliști” „plătiți din exterior”.

Doresc să le amintesc acestor specialiști în etichetări că toate luările de atitudine pe această temă ale adevăraților patrioți vizează exclusiv cercurile politice proimperiale din Moscova, dar nu rușii, ca popor. Rusul simplu din Rusia este și el victima actualului regim de la Moscova care își umflă mușchii, tocând miliarde, pentru înarmare și întreținerea unor numeroase „armate a cincia” dincolo de frontierele Rusiei. Noi nu avem ce împărți cu acest rus, în afară de un sentiment comun de solidaritate.

În situația creată, este clar că obiectivul de bază al acestor cercuri proimperiale rusești de la Moscova și Chișinău este de a bara accesul R. Moldova în Uniunea Europeană și de a o trage în fantomatică „uniune vamală euroasiatică”. În acest scop Moscova face uz de totul ce-i stă la dispoziție, legal și ilegal: resurse financiare și mediatice, agenți de influență, partide politice, comerțul cu Rusia, resursele ei energetice, ONG-uri, idioți utili ș.a.m.d.

Radicalizarea demersului rusesc poate încetini și chiar compromite iremediabil vectorul occidental al R. Moldova. Deoarece actuala conducere a R. Moldova nu poate răspunde în mod adecvat acestui proces periculos, ba mai mult, s-a transformat într-o promotoare a politicii Rusiei imperiale, singura soluție care ne rămâne la dispoziție este adoptarea unei poziții proeuropene clare și ferme de către cele mai dinamice, conștiente și responsabile segmente ale societății moldovene – intelectualitate, presa cu adevărat națională, tineretul din licee și universități ș.a. Anume aceste segmente, solidarizându-se în jurul idealurilor de independență reală a moldovenilor și ale valorilor noastre naționale, circumscrise valorilor europene autentice, trebuie să se opună energic politicii imperiale promovate de Kremlin, precum și actualei politici prorusești a conducerii de vârf a R. Moldova.

Nu fac apel la crearea unei psihoze antirusești sau la declanșarea unei vânătoare de dușmani interni și externi ci, în spiritul tradiționalei toleranțe a moldovenilor față de străini și față de minoritățile naționale, îndemn spre adoptarea unei poziții univoce și intransigente față de acele forțe proimperiale de la Moscova și de la Chișinău care mai cred că R. Moldova este o gubernie a marii Rusii și trebuie să rămână pentru totdeauna la sânul ei. Noi, moldovenii, am făcut alegerea și dorim să fim lăsați în pace să ne urmăm Calea si Destinul.
Dacă actuala conducere de vârf a R. Moldova nu-i poate spune asta lui Putin, să i-o spunem noi.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *