Actualitate

Conducerea „Moldsilva” se plânge de ilegalităţi în gestionarea fondului forestier naţional

Declaraţia a fost făcută astăzi, într-o conferinţă de presă, de directorul general al Agenţiei de Stat „Moldsilva”, Iurie Apostolachi, ales recent în această funcţie după activitatea parlamentară.

„Pe parcursul anului 2014 în domeniul silviculturii au fost înregistrate mai multe încălcări şi ilegalităţi, iar unele dintre acestea cad sub incidența Codului Penal. Au fost atestate tăieri ilicite ce au cauzat prejudicii de circa 600 mii de lei, o situaţie deosebit de gravă la acest capitol fiind la întreprinderile silvice Centru, Edineţ, Comrat. De asemenea, păşunatul ilicit, incendiile, atitudinea iresponsabilă a pădurarilor ş.a. sînt fenomene care au ca urmare degradarea resurselor forestiere, micşorarea stabilităţii şi rezistenţei biologice”, a menţionat Apostolachi.

În altă ordine de idei, directorul Agenţiei s-a referit la arenda fondului forestier. „Pe parcursul anilor 2008-2012 au fost semnate 842 de contracte de arendă a fondului forestier, dintre care deja au fost reziliate prin judecată și de comun acord 150 de documente. Regretabil, dar această activitate a deviat mult de la scopul nobil care a stat la baza ideii de arendă a fondului forestier, fapt care ne-a impus să inițiem procedura de elaborare a unui nou regulament de resort. Dacă acceptăm şi în continuare o asemenea gestionare a pădurilor, riscăm să rămînem fără patrimoniu silvic. Or, de aceea vom elabora strategii şi politici viabile, cu antrenarea mediului ştiinţific şi partenerilor străini pentru a avea o pădure sănătoasă”, a specificat Iurie Apostolachi.

La rîndul său, Aurel Lozan, coordonator naţional al programului regional în domeniul silviculturii ENPI FLEG, finanţat de Uniunea Europeană, a prezentat rezultatele unui studiu privind recoltarea şi consumul lemnului.„Datele acestuia demonstrează că pădurile sînt gestionate nesustenabil, fără asigurarea durabilităţii. Conform studiului, consumul anual de lemn este aproape egal cu volumul de creştere. Mare parte a acestui consum depăşeşte de cîteva ori volumele autorizate spre recoltare”, a subliniat Lozan.

Totodată, Dumitru Galupa, directorul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS), a atenţionat asupra stării de protecţie a pădurilor din ţară. „În acest an vor fi întreprinse măsuri de combatere a vătămătorilor pe o suprafaţă de 39 mii de hectare de pădure, inclusiv cu aplicarea aviaţiei. Acţiunile vor fi desfăşurate la întreprinderile silvice Călăraşi, Chişinău, Rezeni, Cimişlia, Teleneşti, Tighina şi la rezervaţia naturală „Plaiul fagului”, a precizat directorul ICAS.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *