Ultima oră

Conservarea sistematica a limbii moldovenesti la Tiraspol

Marti, la Tiraspol a fost inaugurat un Centru al culturii moldovenesti, cu sediul la Universitatea de Stat „Taras Sevcenko” pentru a combate incercarile de romanizare fortata a locuitorilor din stanga Nistrului, venite din partea Chisinaului. Indrumat de lozinca „moldoveni pastrati-va limba”, Centrul va „proteja” identitatea moldoveneasca in Transnistria.

Centrul va pastra natiunea moldoveneasca si va coordona dezvoltarea culturii si limbii moldovenesti cu grafie chirilica in institutiile de invatamant din stanga Nistrului. De asemenea va intensifica relatiile cu institutiile de invatamant in care este recunoscuta limba moldoveneasca.

La ceremonia de deschidere a fost prezent Igor Smirnov, liderul regiunii separatiste din stanga Nistrului, presedintele Uniunii Moldovenilor din Transnistria, Valerian Tulgara, profesori si studenti.

Dupa vizita lui Traian Basescu la Chisinau, Uniunea Moldovenilor din Transnistria a inceput sa intreprinda o serie de actiuni pentru dezvoltarea limbii moldovenesti „in pas cu lingvistica mondiala”. „Limba moldoveneasca nu este moarta si nu avem dreptul sa vorbim limba anilor ’60-’70 ai secolului trecut”, a declarat anterior Tulgara.

Urmatoarea activitate menita sa conserveze limba moldoveneasca este deschiderea unul alt centru-„Stiinta”, care are obiective similare cu ale Centrului culturii moldovenesti.

Sursa: Timpul.md

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *