Timpul.md

Actualitate 30 Iunie 2018 | 15:45

Consiliul de directori executivi al FMI: Moldova realizează în parametrii cuveniţi condiţiile programului cu FMI

Economia Republicii Moldova este în creştere, iar politicile promovate de Guvern sunt axate în continuare pe curățarea sectorului financiar, asigurarea unei politici bugetar-fiscale sustenabile și asigurarea transparenței în sectorul energetic. 

La aceste concluzii a ajuns Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internaţional, care a finalizat a treia evaluare a programului convenit cu Republica Moldova. Într-un comunicat al reprezentanţei FMI la Chişinău se mai spune că boardul Fondului a constatat că Moldova realizează în parametrii cuveniţi condiţiile programului cu FMI.

“Angajamentul ferm al Republicii Moldova față de implementarea programului susținut de FMI a contribuit la o îmbunătățire în continuare a situației economice. Este esențial ca să fie promovate în continuare politici prudente și să continue avansarea reformelor, să fie finalizată refacerea sectorului financiar, să fie asigurată transparența și stabilitatea în sectorul energetic și să fie menținută stabilitatea macroeconomică. De asemenea, este necesar un efort puternic pentru îmbunătățirea în continuare a calității guvernanței”, a declarat Tao Zhang, director adjunct al FMI, în urma discuţiilor din cadrul Consiliului de directori executivi.

Amintim că Fondul Monetar Internațional a oferit Moldovei o nouă tranșă de finanțare, în mărime de aproape 34 de milioane de dolari. Din această sumă, 22 de milioane şi jumătate au ajuns deja în conturile BNM. Restul de 11,2 milioane va fi trimis săptămâna viitoare.

La rândul său, premierul moldovean Pavel Filip a accentuat că noua tranșă de finanțare reprezintă încă o etapa încheiată pozitiv, o recunoaștere a eforturilor Guvernului și Băncii Naționale în realizarea angajamentelor stabilite cu FMI. ” Mai importante decât finanțarea sunt însă reformele pe care le realizam împreună și expertiza foarte utilă pe care o primim din partea specialiștilor FMI”, a continuat premierul.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus