Timpul.md

Actualitate 29 Noiembrie 2016 | 15:05

Consiliul Superior al Magistraturii a desemnat viitorii președinți ai instanțelor de fond

Consiliul Superior al Magistraturii i-a desemnat în cadrul ședinței de marți, 29 noiembrie, pe viitorii președinți ai instanțelor de fond, care vor funcționa după optimizarea rețelei de judecătorii. Ei ar urma să fie numiți pe un termen de 4 ani, dacă vor fi confirmați în funcții de către președintele Republicii Moldova. 

CSM a decis în privința președinților pentru 13 dintre cele 15 instanțe de fond, care ar urma să își exercite funcțiile de la 1 ianuarie 2017. La aceste funcții s-au înregistrat câte unul-doi candidați, majoritatea dintre cei care dețin deja funcții de președinți de instanță. Printre cei care obținut voturile membrilor CSM se numără magistrații Dumitru Gherasim, la judecătoria Bălți, Dmitri Fujenco – la Cahul, Gheorghe Burdujan – la Cimișlia, Vitalie Zaporojan – la Drochia, Sergiu Osoianu, magistrat care a primit peste un milion de lei de la primăria Chișinău, contravaloarea unui apartament cu două camere pe care l-a cerut în instanță – la Strășeni, Mihail Măcar, judecător respins o dată de președintele Nicolae Timofti, pentru că nu și-ar fi declarat toate averile – la Hâncești, Veronica Cupcea, care a fost atenționată de CSM pentru că ar fi afectat imaginea justiției printr-o decizie luată – la Orhei, Veaceslav Suciu – la Criuleni, Marcel Soficiuc – la Soroca și Vasile Șchiopu – la Ungheni.

În două cazuri, CSM nu a decis asupra candidaturii pe care urma să o propună președintelui. La judecătoria Chișinău și la cea din Anenii-Noi niciunul dintre candidați nu a întrunit voturile necesare, iar la Edineț unul dintre candidați a cerut amânarea concursului, din motive de sănătate.
Potrivit unei legi adoptate de Parlament în aprilie 2016, cele 44 de judecătorii vor fi comasate în 15 instanțe de fond, din ianuarie 2017. Scopul acestei optimizări este economisirea resurselor bugetare, crearea unor condiții de muncă mai bune pentru judecători și îmbunătățirea actului de justiție prin specializarea magistraților. Totuși, sediile noilor instanțe urmează să fie construite pe parcursul a 10 ani, până în 2027, iar deocamdată, fiecare judecătorie va avea mai multe sedii.

Potrivit unui studiu de fezabilitate, pentru optimizarea hărții judecătorești urmau să fie cheltuite aproximativ 1,2 miliarde de lei, dar acest lucru va permite economisirea a circa 45 de milioane de lei anual. Optimizarea rețelei de judecătorii face parte din Strategia de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011-2016.

radiochisinau.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus