Interviu

Constantin Codreanu, membru BUN: „Nu mă mir dacă vor fi impedimente pe 5 iulie”

Unul din liderii Platformei Civice „Acțiunea 2012”, Constantin Codreanu ne-a spus cum decurge organizarea evenimentului și ce impedimente au întâlnit în cale organizațiile unioniste din cadrul BUN.

– Ați făcut o intensă promovare a evenimentului. Așteptările sunt cu atât mai mari. Nu riscați să aveți surpriza neplăcută că vor veni puțini oameni?
– Știu că așteptările sunt mari. La Marșul Unirii de pe 16 mai au fost 25 de mii de oameni. Sperăm ca pe 5 iulie numărul acesta să fie dublu. Suntem conștienți că Marile Adunări Naționale de la începutul anilor ’90 au fost organizate la alt nivel. O să vedem cât putem noi, iar dacă nu ne va reuși, îi încurajăm pe alți români să facă și mai mult.

– Ai declarat că de moment ce românii de peste Prut pot veni în R. Moldova cu buletinul, ei nu au nicio scuză să lipsească de la Marea Adunare Națională. Ați fost anunțați că vor participa cetățeni din România?
– E o cauză a românilor de aici și de dincolo, e important să vină și ei. Sigur că nu ne așteptăm să vină românii din colțuri îndepărtate, dar cel puțin moldovenii noștri nu ar trebui să lipsească, dacă nu acum, atunci să vină pe 11 iulie la Podul de Flori.

– Unde va avea loc evenimentul?
– În Piața Marii Adunări Naționale. Negociem cu Primăria. Se pare că PL a rezervat PMAN pentru toate duminicile. În mod normal nu ar trebui să ne împiedice. Știu că este un șanț în Piață. Ni s-a promis că va fi astupat sau îngrădit. Deocamdată locul rămâne același, în cazul în care nu reușim să ne înțelegem, avem în rezervă Scuarul Teatrului de Operă și Balet. Dar nici nu ne gândim la varianta de rezervă.

– Știm că în ajunul Marșului din 16 mai, George Simion a fost expulzat din țară. Ați fost supuși unor presiuni acum din partea autorităților?
– Din partea autorităților vor fi presiuni mereu. După ce a fost expulzat George Simion, au fost chemați câțiva lideri BUN la SIS, mai primim telefoane anonime, nu mă mir dacă o să fie intervenții „legale” sau ilegale, duminică, ca să nu permită oamenilor din teritoriu să vină. Din păcate, este firesc să ne așteptăm la impedimente.

Pot să mai spun că am fost boicotați de mass-media. Nu prea veneau la conferințele noastre de presă. Am încercat să ajungem pe la televiziuni, ne refuzau sau ne cereau sume exorbitante pentru a promova mesajul nostru. Un post de radio ne-a cerut 2000 de lei ca să venim la o emisiune matinală. De asemenea, Ministerul Justiției refuză să înregistreze BUN, argumentând că pentru un ONG, cuvântul „bloc” nu este potrivit.

În schimb, ne susține diaspora. La Marea Adunare Națională vom prezenta o declarație a diasporei. Totodată, va fi constituit un Consiliu Onorific al BUN din care vor face parte personalități marcante ale R. Moldova din politică (deputați din primul Parlament) și cultură.
Ion Macovei  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *