Actualitate

Constrângeri pentru fermierii bogaţi şi alte bariere în calea dezvoltării agriculturii din Moldova

Studiul FAO “Analiza carențelor lanțului valoric din Republica Moldova”, care prezintă date privind dezvoltarea lanțului valoric la nivel național, cu accent pe prune și fructe de pădure, este primul dintr-o serie de studii privind lacunele în dezvoltarea lanțului valoric și a mediului de afaceri pentru agricultorii din Europa și Asia Centrală.

Cum pot avea fermierii un acces mai facil pe pieţele externe

Una dintre concluziile principale ale studiului este că micii fermieri din Republica Moldova ar putea forma asociații și cooperative de servicii pentru a îmbunătăți comercializarea produselor lor și pentru a avea acces la piețele internaționale.

"Soluția ar putea părea simplă, însă există multe bariere, inclusiv distanța dintre fermele de același tip, conștientizarea insuficientă în rândul agricultorilor a avantajelor cooperării și lipsa accesului fermierilor la informația de pe piață", se arată în raportul, care oferă şi diferite metode de eliminare a acestor limitări.

Studiul oferă, de asemenea, sugestii privind unificarea și simplificarea legilor, în special cele care acoperă cooperativele și fragmentarea terenurilor, și recomandă guvernului să ia în considerare acordarea de subvenții pentru a contribui la scăderea dobânzilor plătite de agricultori pentru împrumuturi.

Astfel, fermierii ar beneficia de un acces îmbunătățit la creditele de investiții pe termen lung, se afirmă în raport.

"Creditele de investiții în Republica Moldova sunt de obicei pe o perioadă de trei până la cinci ani, ceea ce nu este suficient pentru finanțarea plantațiilor perene sau a echipamentelor post-recoltare, cum ar fi instalațiile de depozitare la rece", a declarat co-autorul studiului Pavel Kiparisov.

La aceasta se adaugă ratele dobânzilor sunt extrem de ridicate (peste 15%) şi excesul de cerințe privind garanțiile.

Simplificarea procedurii de solicitare a subvențiilor

Documentul recomandă simplificarea procedurii de solicitare a subvențiilor guvernamentale și sugerează ca aceste subvenții să fie acordate fermierilor înainte ca aceștia să investească banii proprii.

"Atunci când se acordă subvenții după investiție, numai fermierii bogați tind să le primească, deoarece își pot permite să-și investească singuri banii în producție", se afirmă în raport, .

La analiza lanțurilor de valori la producţia de prune și de fructe de pădure, studiul evidențiază importanța primordială a facilităților de procesare din apropiere și necesitatea unor facilități suplimentare pentru a efectua testarea genetică a materialului vegetal pentru a susține îmbunătățirea soiurilor. În plus, unitățile de cercetare universitare ar trebui să fie implicate în serviciile de extensie, sugerează studiul.

Studiul mai constată în Moldova afacerile agricole sunt instabile și, din cauza volatilității politice și economice, iar populația consideră astfel de afaceri riscante. Experţii FAO văd şi o serie de oportunităţi pentru extinderea afacerilor în agricultură, de exemplu în domeniul hranei pentru animale, dar constată că acest lucru nu se întâmplă deoarece costurile de producție sunt ridicate.

Autorii susţin că recomandările şi concluziile din raport vor ajuta Reprezentanța FAO în Republica Moldova în ghidarea programelor de dezvoltare, precum și în informarea altor organizații care operează în țară, cu privire la principalele activități de dezvoltare a lanțurilor valorice.

În plus, această analiză va fi utilizată ca punct de referință pentru proiectul FAO de doi ani "Consolidarea capacității micilor producători în producția de fructe de pădure", prin intermediul căruia se vor organiza ateliere de lucru pentru producătorii mici, ajutându-i să înțeleagă și să creeze un lanț de valori scurt pentru produsele lor.

Sursa: Mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *