Afaceri

Contrabanda importurilor de carne risca sa creasca de doua-trei ori

O eventuala liberalizare a importurilor risca sa amplifice de doua-trei ori contrabanda importurilor de carne si va aduce in prag de faliment companiile moldovenesti care se ocupa de cresterea si producerea carnii, in cadrul carora sunt antrenate circa 40 de mii de persoane. De aceasta parere sunt expertii Asociatiei Importatorilor si Producatorilor de Carne din Moldova (AIPCM).

Reprezentantii AIPCM sustin ca o eventuala anulare a controlului asupra importurilor de carne poate aduce prejudicii semnificative economiei nationale. Iar primii care vor avea de suferit in urma unei astfel de actiuni vor fi producatorii locali. In acest caz, cei circa 40 de mii de angajati antrenati in cadrul acestor companii risca sa ramana fara locuri de munca, iar familiile lor – fara un suport material stabil. Totodata, va avea de suferit si Bugetul de stat, care va fi lipsit de impozitele si taxele platite de acesti producatori. Dar, o lovitura si mai serioasa Bugetul de stat va suporta in urma saltului importurilor ilegale sau a contrabandei.

Pana in momentul luarii sub control de catre stat a importurilor de carne, in anul 2006, cota importurilor ilegale, efectuate prin Transnistria, era de 80%, fata de 20% de importuri aduse si comercializate legal. In urma instituirii controlului de catre stat a importurilor, cota importurilor ilegale a scazut in acest an pana la 20%-30%. Rezultatul in cauza s-a datorat lansarii, de catre importatori, a unui sistem automatizat de evidenta a importurilor partidelor de carne, de la hotar pana la raft.

Acest lucru este posibil prin aplicarea unui timbru de control pe fiecare lada de carne importata. In cazul in care, la sosirea carnii in magazine sau la piata, timbrul – care poate fi „citit” de dispozitive electronice – lipseste, inseamna ca respectiva cutie de carne e importata ilegal. Vom mentiona, in acest context, ca practica anilor trecuti a demonstrat ca majoritatea partidelor de carne introduse prin contrabanda nu corespundeau normelor sanitare ale R. Moldova, unele cutii cu carne de pui fiind aduse semi-inghetate in remorcile masinilor, printre materiale de constructie…

In opinia reprezentantilor AIPCM, mentinerea controlului statului in acest domeniu doar va contribui la dezvoltarea pietei de carne – atat a celei de import, cat si a celei de productie locala. Acest fapt este confirmat si de practica statelor occidentale care, fara nicio exceptie, isi protejeaza pietele in favoarea producatorilor locali. Si asta se intampla nu doar in statele dezvoltate, ci si in cele in curs de dezvoltare.

De exemplu, Europa, in urma unor reglementari de ordin veterinar, nu in toate cazurile obiective, restrictioneaza importurile din SUA, iar SUA, de asemenea invocand motive de cele mai multe ori inventate, blocheaza importurile din Europa. Tocmai de aceea, membrii AIPCM sunt de parere ca, dupa deschiderea pietei interne pentru producatorii altor state, pentru producatorii locali va fi imposibil sa-si redobandeasca anumite cote pe piata interna. Aceasta poate dura ani de zile.

In concluzie, mai multi experti AIPCM considera ca sistemul actual de restrictii la importurile de carne in R. Moldova poate fi perfectionat si trebuie sa fie modificat in acest scop, dar numai dupa evaluarea riscurilor liberalizarii totale a importurilor de carne – in special, influenta acestui proces asupra producatorilor locali, a oamenilor care activeaza pe aceasta piata, dar si riscurile diminuarii defalcarilor la Bugetul de stat in aceasta perioada grea pentru economia moldoveneasca.

Adriana Lupascu
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *