Timpul.md

Actualitate 14 Aprilie 2019 | 22:28

Controversatul popă Ghenadie Văluță va plăti 12 mii lei comunității LGBT

Clericul ortodox Ghenadie Valuța a pierdut procesul intentat in justiție de către comunitatea LGBT. Valuță a fost obligat de instanță să aducă scuze publice pentru instigarea la discriminare pe criteriile orientare sexuală și convingeri reprezentanților comunității LGBT. Pentru acțiunile sale, Valuță a fost obligat să achite 12 mii lei cu titlu de prejudiciu moral și cheltuieli de judecată.

Potrivit deschide.md, reprezentanta Genderdoc-M, Angela Frolov, l-a acționat în instanță pe Ghenadie Valuța pentru declarațiile sale din anul 2014, când acesta a atacat reprezentanților comunității LGBT.

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității i-a recomandat lui Valuța să aducă scuze publice, acesta a ignorat recomandările și până în prezent nu și-a onorat obligația.

La data de 28 iunie 2018 Judecătoria Anenii Noi l-a obligat pe Valuța să aducă scuze publice pentru instigarea la discriminare pe criteriile orientare sexuală şi convingeri, inclusiv cu încasarea prejudiciului moral și cheltuielilor de judecată. Nefiind de acord, Ghenadie Valuța a declarat apel. Potrivit preotului, prima instanță a interpretat eronat normele de drept.

Ghenadie Valuța a anunțat că, de fapt, nu ar exista nicio „probă concludentă care ar constata vinovăția sa”.
Valuța a precizat că „instanţa de fond, nu doar că nu a demonstrat prin probe că faptele sale constituie discriminare, ci nici nu a constatat circumstanţele importante de fapt ale pricinii”.

Totuși, Curtea de Apel a declarat apelul ca fiind unul neîntemeiat și urmează a fi respins.

Decizia este definitivă şi executorie de drept, dar este cu drept de recurs în termen de două luni la Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova.

Aminitim că Ghenadie Văluță nu este la prima abatere. În luna ianuarie a acestui an, Ghenadie Valuță a publicat  un selfie, pe fundalul unei bătrâne muribunde. Fața popii era iluminată de un zâmbet, în timp ce  biata femeie, era constorsionată de o nedisimulată durere.Postarea a stârnit vâlvă pe rețeaua de socializare, mulți internauți criticându-l pe preot care, la un moment dat, a suprimat imaginea cu pricina.
Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus