Timpul Local

Copiii romi din Schinoasa vor merge la grădiniţă

27 de copii de vârstă preşcolară din sat vor putea merge la grădiniţă. Pentru majoritatea dintre ei aceasta este unica oportunitate de a beneficia de educaţie şi a se pregăti de şcoală.

Satul Schinoasa, comuna Ţibirica, raionul Călăraşi are o populaţie de 298 persoane preponderent de etnie romă. Centrul comunitar pentru educaţie timpurie şi informare a familiei este unica instituţie social-culturală din sat, pentru că până astăzi în localitate nu exista şcoală, biserică, magazin sau altă instituţie publică.

Centrul comunitar reprezintă o casă privată luată în chirie de către autoritatea publică locală de la o familie de bătrîni. Casa a fost renovată cu suportul primăriei şi dotată ulterior cu mobilier, cărţi, jucării, inclusiv LEGO de către UNICEF şi IKEA. Deschiderea centrului face parte din proiectul „Îmbunătăţirea accesului la serviciile de educaţie timpurie de calitate pentru toţi copiii, în special pentru copiii vulnerabili”, lansat la iniţiativa Ministerului Educaţiei, susţinut de UNICEF Moldova şi Compania IKEA din Suedia. Proiectul prevede deschiderea centrelor comunitare în 50 de localităţi fără grădiniţe, precum şi instruirea educatorilor, într-o perioadă de doi ani.

În urma implementării proiectului dat peste două mii de copii, cu vârsta cuprinsă între 3-6 (7) ani, vor merge în centrele comunitare, care vor fi dotate cu mobilier, jucării, echipamente sport şi literatură artistică pentru copii. De asemenea, aceste centre vor fi asigurate şi cu materiale didactice pentru profesori şi educatori.

În Republica Moldova sunt 1371 grădiniţe. 23% din copiii de vârstă preşcolară (3-6 ani) din republică încă nu au posibilitatea să frecventeze o grădiniţă.
 
A.C.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *