Actualitate

Copilul tipa pe plita fierbinte

Asigura o casa fara pericole pentru copilul tau

Sectia de arsuri si chirurgie plastica de la Spitalul republican pentru copii „Emil Cotaga” este arhiplina. Seful sectiei, Gheorghe Vicol, ne-a explicat situatia: „Iarna, cand e frig, in multe familii de la tara, toti se aduna intr-o camera, unde se face focul in soba si se pregateste mancarea. Uneori, se intampla ca micutii, lasati fara supraveghere, varsa oala cu mancare clocotita peste ei sau cad de pe cuptor chiar pe plita incinsa…”.

Astazi, in sectia de arsuri sunt 38 de bolnavi, cei mai multi – copii de pana la trei ani care au varsat peste ei lichide fierbinti. Bunaoara, Ionel, un baietel dintr-o localitate din suburbia Chisinaului, a fost internat in spital direct de la gradinita. In timp ce atentia educatoarei a fost sustrasa de alte treburi, a rasturnat un vas cu apa fierbinte peste el. La Spitalul „Emil Cotaga” sunt tratate cazurile cele mai grave din republica. In prezent, in sectia de reanimare se afla patru copii, printre care cel mai grav – un micut din Ungheni. Are peste 50 la suta din suprafata corpului acoperita cu arsuri. Micutul, de trei ani, a cazut intr-o cratita cu apa fierbinte lasata la intamplare pe podea in mijlocul casei. Un alt copil, de numai doi ani, sufera pentru ca a cazut peste el de pe plita un ceainic cu apa clocotita. Maica lui mi-a spus: „Nu mai vreau sa ajung la „Emil Cotaga…”. Medicul Gheorghe Vicol sustine ca, in ultimul timp, s-a marit numarul copiilor – cei mai multi din orase – care se oparesc cu ceaiuri sau cafele lasate pe marginea meselor. „Parca ar fi o epidemie, nu alta”, zice medicul.

Nimic nu se mai putea de facut…

Cu vreo doi ani in urma, in aceasta sectie a decedat un copil de trei anisori din raionul Falesti. In trei ani, el a fost internat in spital de trei ori cu arsuri. In primele doua cazuri, copilul a tras de pe masa vase cu apa fierbinte, iar a treia oara a cazut intr-un lighean cu apa clocotita. S-a ales cu arsuri pe mai mult de jumatate de corp. Maica-sa nu a mai chemat salvarea, a luat un taxi si a venit direct in capitala, la spitalul unde mai fusese. „Micutul a decedat in sectia de reanimare. Femeia se tavalea pe jos in disperare si ne implora sa-i salvam copilul. Dar nimic nu se mai putea de facut. Au aparut complicatii mari in timpul transportarii spre spital. In niciun caz acesti copii nu trebuie adusi la spital cu taxiul, ci cu ambulanta, in care i se acorda ajutorul necesar pana a ajunge la spital”, explica medicul.

Un alt caz socant s-a intamplat in raionul Calarasi. Acolo, un copil de opt luni a fost lasat in casa in grija fratelui mai mare, de trei ani, in timp ce parintii lucrau pe afara. Cel mic a cazut pe plita. Rasturnase peste el cratita cu mancare si tipa pe plita fierbinte. Totusi, medicii au salvat copilul… Specialistii din sectia de arsuri isi amintesc ca, acum 15 ani, asemenea cazuri erau foarte frecvente. De la o vreme, ele s-au rarit din simplul motiv ca tot mai putina lume face focul la cotlon…

Cum va proceda o mama…

Putini medici rezista sa lucreze in aceasta sectie. „E ingrozitor aici”, zice Gheorghe Vicol, care salveaza micutii cu arsuri timp de vreo 30 de ani. In fiecare an, la Spitalul „Emil Cotaga” sunt internati peste 600 de copii, dar o jumatate dintre acestia revin aici periodic pana la atingerea majoratului. Ei sunt supusi la diverse tratamente de reabilitare a organelor interne si la zeci de operatii plastice. Unii se trateaza chiar toata viata.

Aflate cu copiii la tratament, mamele primesc sfaturi din partea medicilor – cum sa aiba grija de copii ca sa evite tragediile si cum sa procedeze, daca copilul totusi s-a fript.

„In primul rand, trebuie de inlaturat imbracamintea, dar nu si in locurile prinse de corp. In jurul acestora, haina trebuie taiata cu o foarfeca. E necesar ca locul afectat sa fie tinut sub un jet de apa rece sau sa-i fie aplicate bandaje sterile. In caz contrar, rana devine mai profunda. Bolnavului trebuie sa i se dea sa bea cat mai multa apa, caci pierderile de lichid pot provoca un soc hipovolemic, din care copilul este scos cu greu. Totodata, i se vor administra 15-20 picaturi de valeriana sau analgina. Neaparat, parintii vor chema ambulanta. In niciun caz, nu aplicati pe rana substante uleioase. Ele vor agrava situatia” – sunt sfaturile medicilor.

La „Emil Cotaga” aflu ca si statul s-a implicat in educatia populatiei. Anul trecut a fost lansata o ampla campanie al carei scop este prevenirea accidentelor produse in conditii casnice la copiii cu varsta de pana la cinci ani. Ministerul Sanatatii, in colaborare cu alti parteneri, informeaza parintii despre riscul accidentelor in conditii casnice, importanta supravegherii copiilor si masurile de prevenire a accidentarii lor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *