Actualitate

Coreea de Nord a furnizat arme în Siria şi Myanmaru în ciuda sancţiunilor ONU

Conform documentului, Phenianul ar fi transportat cărbuni în mai multe porturi din lume precum Rusia, China, Coreea de Sud, Malaezia şi Vietnam, folosindu-se de documente false care arătau că ţara de origine ar fi Rusia sau China şi nu Coreea de Nord.

Începând din 2006, Consiliul de Securitate ONU a impus în mod unanim mai multe runde de sancţiuni Coreei de Nord în încercarea de a opri finanţarea programelor nucleare şi de rachete balistice ale Phenianului. Printre sancţiuni se numără interzicerea exporturilor precum cărbunele, fierul, plumbul textilele şi fructele de mare sau limitarea importurilor din petrol brut şi a produselor din petrol rafinat.

Reprezentanţii Coreei de Nord la ONU nu au oferit vreun răspuns la cererea de comentarii din partea jurnaliştilor privind raportul nou apărut. În ce priveşte Rusia şi China, acestea au declarat de mai multe ori că pun în aplicare sancţiunile iniţiate de Statele Unite asupra Coreei de Nord.

Oficialii ONU au declarat că au investigat şi cooperarea dintre Siria şi Myanmar în privinţa rachetelor, precum şi cel puţin 40 de transporturi între 2012 – 2017 din Coreea de Nord către Centrul de Cercetări Ştiinţifice şi Cercetare din Siria. Centrul este responsabil cu programul cu arme chimice din Siria.

Investigaţia a descoperit şi două transporturi din Coreea de Nord către Siria, ambele conţinând plăci rezistente la acizi care ar putea fi folosite pentru un proiect industrial la scară largă.

Una din cele două ţări care a descoperit transportul ONU a precizat (fără să fie numită) în raport că încărcătura confiscată poate fi „folosită pentru a construi cărămizi pentru pereţii interiori ai unei fabrici chimice”.

În 2013 Siria a fost de acord să distrugă rezervele de arme chimice. Totuşi, diplomaţii şi inspectorii de armament suspectează că statul nu le-a distrus pe toate şi că dezvoltă în secret noi arme chimice. Misiunea Siriană de la ONU nu a comentat nici ea în privinţa raportului.

În document se mai arată că o ţară care nu a fost numită susţine că are dovezi cum că Myanmarul ar fi primit sisteme de rachete balistice din Coreea de Nord, împreună cu mai multe arme convenţionale precum lansatoare de rachete şi rachete de suprafaţă.

Ambasadorul Myanmarului la ONU, Hau Do Suan, a declarat că guvernul său „nu are nicio relaţie cu Phenianul în privinţa armelor” şi că respectă rezoluţiile Consiliului de Securitate.

Deşi Coreea de Nord a primit încă din 2016 mai multe sancţiuni care îi interziceau exportul de cărbuni, investigaţia a scos la suprafaţă că Phenianul a avut mai multe transporturi neraportate în Rusia, China, Malaezia, Coreea de Sud şi Vietnam, folosindu-se de documente false din care reieşea că ţara de origine a cărbunilor ar fi fost alta.

În ce priveşte lanţul de produse petroliere transportate către Coreea de Nord, raportul precizeacă că ar fi implicate mai multe multinaţionale petroliere, asupra cărora se fac în prezent investigaţii. Companiile respective nu au fost numite.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *