Actualitate

Corjova blocata de separatisti

Pentru alegatorii din stanga Nistrului au fost deschise zece sectii de votare pe malul drept al raului, la care erau asteptati vreo 256 mii de alegatori. Doar in satul Varnita, raionul Anenii Noi, au fost deschise doua sectii de votare pentru o parte din locuitorii oraselor Tighina si Tiraspol. Precizam ca, in decembrie 2007, cand au avut loc alegeri parlamentare in Federatia Rusa, in Transnistria au fost deschise 24 de sectii de votare.

Pentru a-si exprima optiunea electorala, cetatenii moldoveni din regiunea transnistreana au trebuit sa se deplaseze in localitatile aflate sub jurisdictia R. Moldova. Ca acestia sa-si poata da votul, Maria Roibu, directoarea Liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina, si Maria Ungureanu, directorul orfelinatului din Tighina, au pus la dispozitia lor trei autocare scolare, care ii transportau pe cetateni in satul Varnita. Aurelia Plesca, presedinta sectiei de votare nr. 40 din Varnita, a declarat ca „au fost asteptati sa voteze 4000 de cetateni”. Cu doua zile inainte de scrutin, in ziarul transnistrean „Pridnestrovie”, presedintele unui centru de coordonare a organizatiilor neguvernamentale si partidelor politice din Transnistria a chemat cetatenii din stanga Nistrului sa boicoteze alegerile, iar mai inainte liderul de la Tiraspol afirma ca transnistrenii nu vor participa la alegeri.
 

Scandal la Corjova. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la orele 5 dimineata in comuna Corjova a fost deconectata energia electrica, inclusiv aprovizionarea cu gaze naturale si apa potabila. Moldovenii din acest sat din stanga Nistrului n-au putut sa-si exercite dreptul la vot din cauza structurilor separatiste din regiune. Un grup de aproximativ 300 de oameni, format din pensionari, veterani ai razboiului din Afganistan, cazaci si femei, inarmati cu drapele rusesti si transnistrene, au inceput sa protesteze de la ora 7.00 dimineata in fata sectiei de votare din Corjova, amplasata in incinta Liceului „M. Eminescu” si au blocat accesul in sectia de votare.
Tot ieri, Comisia Electorala Centrala a decis ca alegatorii din Corjova sa voteze in comuna Cocieri sau Ustia. Hotararea a fost luata in cadrul unei sedinte extraordinare, ca urmare a demersului din partea Consiliului de circumscriptie electorala Dubasari. Cu toate acestea, iesirea din Corjova a fost blocata de militia transnistreana. Cei care au dorit sa-si dea votul pentru noul parlament de la Chisinau au trebuit sa parcurga aproximativ 7 km pe jos, atat pana la Cocieri, cat si pana la Ustia. „Multi cetateni nu s-au mai dus sa voteze din cauza distantei foarte mari pana la Cocieri si Ustia”, a declarat Constantin Sucitu, directorul gimnaziului din Corjova.
Ministerul Reintegrarii a R. Moldova a condamnat actiunile violente si cinice intreprinse de structurile de forta ale regimului neconstitutional de la Tiraspol. La locul incidentului s-au aflat observatori internationali din partea ambasadelor Ucrainei si SUA in R. Moldova, ai OSCE, Uniunii Europene si reprezentanti ai Ministerului Reintegrarii.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *