Economie

Costul redus al terenurilor agricole din România îi atrage pe investitori

Fondul german ASI Europe GmbH are deja 4.000 de hectare în România, fondul olandez Cibus Farmland Club dezvoltă și el un proiect agricol iar fondul britanic Velcourt Group Plc a anunțat și el anul trecut că va face o investiție în România.

Potrivit datelor furnizate de firma britanică Savills Plc, în 2012 un hectar de teren arabil în România costa, în medie, 6.461 de dolari, comparativ cu 18.521 de dolari în Germania și 25.575 de dolari în Marea Britanie. Problema este suprafața mică a exploatațiilor agricole din România, 3,4 hectare în medie comparativ cu 14,2 hectare cât reprezintă media din UE și 53,9 hectare în Franța, cel mai mare producător agricol comunitar.

‘Dacă vrei să continui să crești, singura modalitatea este consolidarea terenului arabil’, a declarat directorul Cibus Land Management Srl, Peter Beerents. ‘Atunci când mai multe loturi mici sunt unificate într-o suprafață mai mare, valoarea se dublează’, adaugă Peter Beerents.

Savills Plc susține că în perioada 2002-2012 prețul terenurilor agricole din România a crescut, în medie, cu 40%, dublu față de media globală, în timp ce valoarea terenurilor agricole din Franța și Germania a crescut cu 5% respectiv 10% pe an.
 
Potrivit lui Peter Beerents, având în vedere creșterea interesului investitorilor pentru terenurile arabile din România, este posibil ca reforma terenurilor să se termine în următorii cinci ani. ‘Consolidarea terenurilor este fezabilă din punct de vedere tehnic și financiar’, susține Beerents. Acesta a adăugat însă că, pentru a putea obține o suprafață de 5.000 de hectare în România, un investitor trebuie să negocieze cu cel puțin 500 până la 1.000 de familii. Potrivit Eurostat, în 2010 România avea 7,05 milioane mici fermieri, 30% din totalul UE, în condițiile în care terenul arabil din România reprezintă 7,6% din totalul terenului agricol în folosință.

Producția de grâu în România este la jumătate față de cea din Franța și Germania. Fragmentarea terenurilor agricole din România afectează productivitatea în timp ce micii fermieri utilizează prea puține îngrășăminte și nu au tractoare, susține decanul Facultății de Agronomie, Toma Dinu. Potrivit datelor furnizate de International Fertilizer Industry Association, fermierii români utilizează, în medie, 49 de kilograme de îngrășăminte per hectar în 2012, mai puțin de jumătate decât cele 113 kilograme în Franța. În timp ce producția medie de grâu în România este de 3,2 tone la hectar, în Franța este de 7,16 tone iar în Germania de 7,65 tone.

Miljan Zdrale, senior banker la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), crede că prin utilizarea terenului arabil existent și îmbunătățirea productivității la un nivel comparabil cu cel din statele avansate, volumul producției agricole al României ar putea crește cu cel puțin 30%.

Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *