Economie

Costurile pentru transportul gazelor naturale ar putea fi excluse din tarif

Guvernul este de partea iniţiativei legislative a preşedintelui Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe Ştefan Creangă, care a propus anularea unui amendament la articolul 4 al Legii cu privire la gaze naturale.

Este vorba despre un amendament votat în iulie 2014, de Parlament la propunerea deputatului liberal-democrat Semion Furdui prin care în articolul 4 la noţiunea “transport al gazelor naturale”, după cuvintele “fără a include furnizarea” s-au introdus cuvintele “ şi serviciile de transportare internaţională a gazelor naturale în regim de tranzit”, potrivit sursei citate.

După ce a fost luată această decizie de către deputaţii din coaliţia de guvernare, toate costurile de transport au fost incluse în tarif, ceea ce a dus la creşterea de circa 16 ori a acestuia.

“Această completare (promovată de Semion Furdui n.r) contravine principiilor stabilite în Directiva UE 2003/55/CE cu privire la piaţă internă de gaze, conform căreia accesul la reţeaua de transport a gazelor, inclusiv la interconectori, pentru transportul fluxurilor transfrontaliere este reglementat, dar nu negociat”, îşi argumentează iniţiativa Ştefan Creangă.

sursa: democracy.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *