Timpul.md

Actualitate 13 Martie 2020 | 09:16

Creditul rusesc, în CEAȚĂ. Ministrul Economiei: Nu am primit un răspuns de la Moscova

Proiectele de modernizare a infrastructurii, inclusiv de reparare a drumurilor, anunţate cu mare fast de autorităţi, riscă să nu fie realizate, iar licitațiile, anulate. Asta pentru că, Guvernul aşa şi nu a obținut un răspuns din partea Rusiei privind acordarea unui credit de câteva sute de milioane de dolari. Despre acest lucru a anunţat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, în cadrul unor audieri desfăşurate în plenul Parlamentului, după ce deputaţii PAS şi PPDA au depus o moţiune simplă împotriva politicilor ministerului. Mai exact, parlamentarii au declarat că licitațiile pentru reparaţia drumurilor, demarate în luna ianuarie, sunt netransparente. Aleşii poporului s-au interesat dacă ţara noastră va primi banii promiși de la ruşi pentru modernizarea infrastructurii.

"Domnul preşedintele a anunţat că, în primăvară, ţara va deveni un teren de investiţii, o revoluţie în infrastructură, aşa a numit-o. Revoluţia în infrastructură a fost anunţată în contextul creditului rusesc?", a spus Denis Ulanov, deputat Partidul "Şor".

"Noi contăm foarte mult pe aceste surse din Federaţia Rusă pentru care nu am primit definitiv răspuns. În cazul în care nu sunt accesibile nu avem altă posibilitate decât să respectăm cu stricteţe prevederile legii, vorbim de anularea licitaţiilor", a zis Anatol Usatîi, ministrul Economiei şi Infrastructurii.

"Să înţelegem că în cazul în care Federaţia Rusă nu oferă creditul despre care s-a vorbit atât de mult, unele licitaţii deja pornite vor fi anulate?", a declarat Andrian Candu, preşedinte Pro Moldova.

"Asta prevede legea achiziţiilor publice, în cazul în care nu avem şi trebuie să respectăm cu toată strictețea legea achizițiilor publice", a zis Anatol Usatîi, ministrul Economiei şi Infrastructurii Drumurilor.

În contextul moţiunii simple şi a criticilor din partea opoziţiei parlamentare, socialiştii au sărit în apărarea ministrului.

"Ce întreprinde ministerul pentru a soluţiona problema proştilor care nu vor să meargă pe drumuri bune", a declarat Vasile Bolea, deputat PSRM.

Şi democratul Pavel Filip a declarat că Anatol Usatîi este un bun specialist. În context, el a aminti că a muncit alături de Usatîi pe când acesta era secretar de stat la Ministerul Economiei, în Cabinetul de Miniştri pe care l-a condus.

"Nu cred că trebuie să aplecaţi urechea la ceea ce spun unii colegi, acei colegi care nu înţeleg că drumul de la biserică la cimitir tot este un drum important. Mie îmi pare rău că în actualele condiţii în care este Republica Moldova, noi aici ne-am dat în spectacol", a menţionat Pavel Filip, deputat PDM.

După maii multe minute de dezbateri, moţiunea simplă a fost respinsă de majoritatea deputaţilor prezenţi la şedinţă. Anterior, ministrul Economiei a anunţat că, în 2020, vor fi reparaţi 460 de kilometri de drum, iar pentru lucrări este nevoie de 6,6 miliarde de lei. Cea mai mare parte din sumă ar urma să fie acoperită din creditul promis de Federația Rusă, iar restul banilor vor fi acordați de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Mondială.

În ultimele luni, suma creditului rusesc a fost schimbată de câteva ori. Iniţial, premierul Ion Chicu a vorbit că Moldova va primi 500 de milioane de dolari de la ruşi.

Ulterior, preşedintele Igor Dodon a pomenit despre o primă tranşă de 300 de milioane, iar ultima informaţie oferită de autorităţi a fost suma de 200 de milioane de dolari.

publika.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus