Actualitate

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Sfântul Vasile cel Mare

Solicitat de IPN, preotul Eugen Onicov de la Biserica „Sfântul Pantelemon” din capitală a spus că în această zi, în biserici, se oficiază Liturghia Sfântului Vasile, care se săvârşeşte doar de zece ori pe an. La aceste slujbe, şi rugăciunile sunt mai lungi.

„Sfântul Vasile, ca toţi sfinţii care au păstorit Biserica Mântuitorului Iisus Hristos, sunt nişte pilde de urmat, care au străbătut şi ne-au bătătorit calea clară spre Mântuire şi spre Împărăţia lui Dumnezeu. Ei sunt demni ca exemplu şi trebuie să-i urmăm pe această cale”, a spus preotul.

Vasile cel Mare a ajuns sfânt încă din timpul vieţii, datorită acţiunilor sale filantropice. Se consideră că Sfântul Vasile cel Mare a pus bazele asistenţei sociale prin înfiinţarea vasiliadelor, un prototip al orfelinatelor şi spitalelor, unde erau îngrijiţi copiii şi bolnavii.

Potrivit tradiţiei, în ajun de Sfântul Vasile, copiii umblă cu uratul. În ziua de 14 ianuarie, când se mai sărbătoreşte şi Anul Nou pe stil Vechi, copii merg cu semănatul, iar gospodarii le oferă nuci, bomboane, colăcei şi bani. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *