Actualitate

Cristina Balan: Îmi doresc ca Moldova să fie partener predictibil pentru Statele Unite ale Americii

Într-un interviu acordat portalului Tribuna, Balan mai spune că dialogul strategic cu SUA este o formă de parteneriat instituționalizat pe domeniile economic, apărare şi securitate, buna guvernare şi consolidarea statului de drept.

«Acest parteneriat a fost lansat cu întârziere, abia în 2014, spre deosebire de vecinii noștri România si Ucraina, nemaivorbind de Georgia. În acel an au avut loc câteva întruniri ale grupurilor comune de lucru în câteva domenii de interes sporit. După aceasta însă, totul s-a oprit și abia recent a fost agreat un nou plan de lucru. Îmi doresc ca aceste cooperări să devină o practică sistematică, să avem o agendă clară de activități comune și bine planificate pe perioade medii și lungi. Îmi doresc ca Moldova să fie partenerul predictibil în procese economice, investiții strategice și de securitate», a mai declarat Cristina Balan.

Noul ambasador în SUA sune că are deja un plan de acțiuni menit să impulsioneze relațiile moldo-americane.

«Deja am o schiță de plan de acțiuni destul de amplă, dar aș vrea la început de mandat să trec în revistă toate angajamentele asumate de către ambele părți și să înțeleg care sunt cele prioritare pentru noi și care sunt prioritare pentru americani. Am o idee generală, dar aș vrea să analizez acordurile şi protocoalele bilaterale, să discut cu toate instituțiile și personalitățile care se ocupă de dosarul Moldova în SUA. Ulterior voi veni către ministrul afacerilor externe și integrării europene cu un plan de acțiuni pe fiecare domeniu, vom conveni în comun pașii următori, în dependență și de prioritățile setate de Guvern pentru agenda bilaterală moldo-americană», a precizat Cristina Balan.
 
Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *