Criza

Criza economică va destrăma Uniunea Europeană?

 

Pietele sunt, de multe ori, criticate pentru lipsa viziunii si pentru abordarea unei strategii pe termen scurt. Insa in preturi, in special in cele speculative, se pot gasi toate informatiile despre prezent, trecutul si viitorul economiei, spune Simonnt, intr-un comentariu pentru The Wall Street Journal.

Potrivit spuselor sale, celor care au bani le pasa mai mult de viitorul indepartat decat politicienilor, care sunt mai ingrijorati de viitoarele alegeri.

Astfel, pietele sunt capabile sa anticipeze nu doar efectele dezastruoase de zi cu zi ale masurilor luate in vederea opririi crizei financiare, dar si inabilitatea Europei de a face fata pietelor globale, din cauza datoriilor publice foarte mari.
Speculatorii iau in calcul si datoriile generate de sistemele de pensii, care au nevoie de fonduri din ce in ce mai mari, desi cei care cotizeaza sunt mai putini. De asemenea, autodistrugerea sistemului de sprijin de la stat este predictibila, avand in vedere o rata a natalitatii mai scazuta, o rata a somajului mai mare, economiile mai mici si taxele mai mari. Iar, fie ca politicienii vor sa admita acest lucru, investitorii iau in calcul aceste date, spune economistul.

De altfel, chiar si politicienii sunt constienti ca ziua prabusirii. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, s-a grabit sa ofere ajutor Greciei si face presiuni pentru stabilirea unui guvern economic al UE, in timp ce se lupta sa implementeze o reforma in domeniul pensiilor, indiferent de costurile politice inainte de alegeri.

Astfel, Sarkozy spera sa previna deteriorarea ratingului Frantei, care ar pune presiuni suplimentare asupra datoriilor si ar insemna un esec politic.

Daca nu se intampla un miracol social, in domeniul pensiilor, al pietei muncii si asigurarilor de sanatate, si nimic nu sugereaza ca acest lucru s-ar putea intampla, degradarea ratingului Frantei este inevitabil, avand in vedere ca datoriile publice din prezent nu sunt sustenabile.

Iar ceea ce se aplica Frantei se poate aplica celor mai multe tari europene, aflandu-se in aceeasi situatie proasta, spune Simonnt.

De altfel, poate tocmai pentru a preveni o scaderea a ratingului sau pentru ca acest proces sa fie mai transparent, Uniunea Europeana a propus infiintarea unui organism de supraveghere a agentiilor de rating, in timp ce politicienii din cele 27 de state au cerut si o agentie de rating locala, care sa ajute la cresterea competitivitatii, potrivit Bloomberg.

"Schimbarea regulilor in privinta agentiilor de rating ar insemna o supraveghere mai atenta si o transparenta mai mare in acest sector esential. Insa acesta este doar primul pas, analizam in detaliu aceasta piata", a declarat Michel Barnier, comisarul european pentru servicii financiare.

Autoritatile europene si-au indreptata atentia asupra agentiilor de rating dupa ce Standard & Poor’s a redus ratingul Greciei la nivelul junk (nerecomandata pentru investitii), determinand aprobarea de urgenta a pachetului de sprijin financiar pentru aceasta tara.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *