Social

Criza financiara influenteaza si sistemul de pensionare

Criza financiara ar putea obliga statele membre sa-si revizuiasca sistemele de pensii. Dar majoritatea europenilor ajunsi astazi la varsta pensionarii n-au motive sa se ingrijoreze. Chiar daca niciun regim de pensii nu este imun la oscilatiile economice, sistemul european este relativ solid, se precizeaza intr-un raport emis recent de UE.

Cu toate acestea, criza financiara atrage atentia asupra unor aspecte ale regimurilor de pensii, in special asupra pensiilor finantate, care au fost afectate in mod direct de situatia actuala. Regimurile de pensii ofera o oarecare protectie fata de fluctuatiile pietei, data fiind conceperea lor pe termen lung. Raportul UE studiaza diferitele regimuri de pensii, inclusiv pensiile finantate prin capitalizare si regimurile pe baza de repartitie.
Pe parcursul anului trecut, fondurile private de pensii s-au confruntat cu o scadere dramatica a valorii activelor lor. Insa exista putine indicii care sa arate ca fondurile de pensii au facut investitii majore in activele toxice care au subminat sistemul bancar international. In functie de sistemul adoptat, persoanele care contribuie la un regim privat vor fi, mai mult sau mai putin, afectate de scaderea randamentului investitiilor. In general, persoanele care subscriu la regimurile de pensii profesionale cu prestatii definite vor primi pensiile la care se asteapta, intrucat riscurile legate de investitii sunt acoperite de sistem, iar platile sunt, in principiu, garantate. Totusi aceasta situatie s-ar putea schimba, prin rectificarea fondurilor, din nevoia de a compensa pierderile.
Potrivit raportului UE, nu pot fi excluse nici alte consecinte mai grave. Totusi, atat UE, cat si statele membre, dispun de legislatia necesara pentru a proteja lucratorii in cazul insolventei companiilor care finanteaza regimurile cu prestatii definite. Pentru persoanele care vor mai lucra multi ani de acum inainte, investitiile vor avea probabil timp sa se restabileasca. Chiar si lucratorii aflati in pragul pensionarii pot traversa cu bine aceasta criza, in masura in care planul lor de pensionare foloseste o strategie care vizeaza reducerea riscurilor pe masura ce investitorul se apropie de pensionare.
Persoanele in varsta care n-au subscris la un astfel de plan si depind de un regim cu cotizatii definite vor fi nevoite fie sa traiasca dintr-o pensie mai mica, fie sa munceasca mai mult pentru a acoperi pierderile. Aceste cazuri reprezinta totusi o exceptie. Majoritatea europenilor ajunsi la varsta pensionarii depind inca, in mare masura, de sistemele publice de repartitie. Pana in prezent, criza financiara n-a avut un impact major asupra acestora. Daca recesiunea se prelungeste, iar rata somajului continua sa creasca, guvernele vor fi nevoite sa-si revizuiasca strategiile in materie de pensii pentru a le asigura viabilitatea financiara pe termen lung.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *