Politică

Cronica unui razboi mediatic

Ieri, in articolul „Cine a arborat drapelele Romaniei si al UE la Parlament si Presedintie?” ne intrebam: cine e tanarul in galben din toate imaginile video si foto, care a arborat drapelul Romaniei pe acoperisul celor doua cladiri strategice-simbol ale statului R. Moldova? Duminica, posturile EU TV si NIT, precum si agentiile de stiri „Omega” si „Moldpres”, recunoscute ca loiale Puterii, au informat ca Ministerul de Interne a identificat persoanele care au arborat drapelele.

Acestia ar fi doi tineri, de 17 si 19 ani – Ion Galatchi si Dragos Musteata. „Eu am fost baiatul imbracat in galben care a arborat drapelul UE pe Parlament si Presedintie, dar declar ca actiunile mele nu au avut nicio tenta politica. Am facut acest lucru pentru a apara cele doua edificii de masele distrugatoare”, a accentuat Galatchi. La randul sau, Musteata a mentionat: „Noi am iesit la un numitor comun cu paza Presedintiei ca daca o sa arboram drapelul pe Presedintie nu o sa fie varsari de sange”…

Sa admitem ca lucrurile stau exact asa. Dar, daca a existat „un numitor comun” intre protestatari si paza, iar drapelele UE si al Romaniei au fost arborate cu cele mai nobile intentii, inseamna ca toate informatiile aparute in presa prezidentiala in ultimele zile, precum ca Romania ar fi provocat o lovitura de stat („dovada” adusa fiind tocmai Tricolorul romanesc de pe cladirea Presedintiei!) se spulbera ca un balon de sapun. Ramane in picioare insa intrebarea: cine a avut nevoie de aceasta tornada de romanofobie in Moldova?

Mai jos prezentam, fragmentar, doar o parte din stirile difuzate de „Omega” si „Moldpres” la aceasta tema. „Contributia” lor la cresterea valului de ura fata de Romania si fata de Opozitia liberala este cu mult mare, pentru ca „stirile” lor au fost preluate si transmise metodic de posturile de televiziune „Moldova 1”, EU TV, NIT, radio „Antena C” etc. Intreaga mahina propagandistica a Puterii a fost pusa in functiune, parca special pentru a ne arata cat de neputinciosi suntem noi, cetatenii de rand, in fata inaltilor functionari si a masinii lor de spalat creieri. Cititi, analizati si retineti…

  • 8 aprilie
  • Vladimir Voronin face prima declaratie uluitoare in sedinta cu factorii de decizie din stat. „In toate aceste lucruri de fiecare data si anul acesta inca odata este implicat statul vecin Romania. Avem si probe, avem si multe alte chestii. Astazi, Guvernul o sa introduca regimul de vize intre Moldova si Romania si o sa plateasca tot asa cum platim noi romanilor pentru viza. Sa terminam noi cu jocul ista! Astazi, ambasadorul Romaniei in Moldova o sa fie anuntat persoana non-grata”. (Aplauze).

 

  • 8 aprilie
  • „Aici se vede clar urma romana. Peretii Parlamentului toti sunt acoperiti cu inscriptii „Libertate”, „Romania”, a declarat Mihail Mocan, deputat in Parlamentul de legislatura a XVI-a, comentand astfel vandalizarea si distrugerea sediului Legislativului. Tinerii care au devastat, marti, sediile Parlamentului si cel al Presedintiei au arborat pe aceste edificii drapelele Romaniei si cel al Uniunii Europene. Manifestarile au fost organizate de opozitia de la Chisinau, care nu este de acord cu rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie. (Omega)

 

  • 8 aprilie
  • In actiunile de violenta de la Chisinau au participat reprezentanti ai unei organizatii fasciste din Romania. In timpul manifestarilor din capitala Moldovei au fost luate cu asalt si supuse vandalizarii sediile Presedintiei si al Parlamentului, pe care au fost arborate drapelele nationale ale Romaniei. (Omega)

 

  • 8 aprilie
  • Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, este declarat persona non grata in R. Moldova. (Moldpres)

 

  • 9 aprilie
  • Din Declaratia Dumei de Stat a Rusiei: „O preocupare deosebita le provoaca parlamentarilor rusi desfasurarea actiunilor provocatoare sub drapelele Romaniei si Uniunii Europene, ceea ce constituie o provocare fatisa la adresa statalitatii si suveranitatii R. Moldova. In legatura cu aceasta, Duma asteapta ca autoritatile Romaniei si organele de conducere ale UE se vor situa pe o pozitie foarte clara, care nu le-ar lasa extremistilor moldoveni posibilitatea de a utiliza factorul extern in situatia ce tine exclusiv de competenta interna a Moldovei. (Moldpres)

 

  • 9 aprilie
  • Ministrul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, Serghei Lavrov: „Lozincile si drapelele care ieri-alaltaieri fluturau si erau scandate la Chisinau ne-au nelinistit foarte mult – ele au demonstrat in mod univoc ca protestatarii, iar de fapt pogromistii, au fost stapaniti de ideea distrugerii statalitatii moldovenesti”. (Moldpres)

 

  • 9 aprilie
  • Din declaratia Prezidiului Comitetului Central al Partidului Comunist din Ucraina: „Comunistii ucraineni considera ca oamenii care isi zic cu fatarnicie patrioti si liberali au demonstrat lumii intregi ostilitatea lor nu numai fata de valorile democratice acceptate de toti, ci si fata de suveranitatea Moldovei. Despre aceasta vorbeste si faptul ca pe edificiile administrative acaparate de rebeli ei au arborat drapele ale Romaniei vecine”. (Moldpres)

 

  • 9 aprilie
  • Vicepresedintele Dumei de Stat a Rusiei, Vladimir Jirinovski: „Totul este platit de Occident, de seviciile speciale romane. Si ei au mizat pe tineretul de la sate. Daca le vei da de baut, droguri, bani, tot ei pentru 10 dolari vor incendia orice oras”, a spus Jirinovski. „Daca cineva dintre ei se considera roman, poftim – 100 km la Vest, iata Romania. Atunci cand trupele ruse se luptau cu trupele turcesti, ei nu se stie de ce nu spuneau ca sunt romani. Cand a existat gubernia Basarabia in perioada tarista de asemenea au tacut, iar acum si-au amintit dintr-o data de originile romane. Acestea sunt pamanturi pe care nu erau romani”, a mentionat vicepresedintele Dumei de Stat. (Moldpres)

 

  • 9 aprilie
  • Deputatul comunist Vladimir ?urcan a declarat ca masurile de expulzare a ambasadorului Romaniei la Chisinau, precum si introducerea regimului de vize pentru cetatenii romani au fost adoptate ca reactie la atitudinea inadecvata a statului vecin fata de R. Moldova. Aceste decizii se bazeaza pe fapte si dovezi, si nu este vorba doar de implicarea personala a celor doi diplomati romani, ci de politica subversiva a Romaniei fata de interesele R. Moldova. De asemenea, potrivit deputatului comunist, autoritatile moldovene sunt nemultumite de felul in care presa din Romania a reflectat protestele de la Chisinau, si anume plasarea materialelor respective sub titulatura de revolutie. (Moldpres)

 

  • 10 aprilie
  • Potrivit sefului statului, Teodorescu (ambasadorul roman la Chisinau – n.n.) a participat personal in organizarea actiunilor de la Chisinau, in cadrul carora pe sediul Parlamentului si al Presedintiei au fost arborate drapele ale Romaniei. (Omega)

 

  • 10 aprilie
  • Procuratura Generala anunta despre retinerea unui cetatean roman. In cadrul examinarii cauzei penale pentru organizarea dezordinii in masa si pentru actiunile intreprinse de uzurpare a puterii de stat, a fost retinut cetateanul Romaniei N. Jordan. (Moldpres)

 

  • 10 aprilie
  • Procuratura Generala precizeaza numele cetateanului roman retinut in cadrul actiunilor de urmarire penala. Este vorba despre Johnattan Jerusalayem Netanyahu, in varsta de 57 de ani. Potrivit Serviciului de presa al PG, la 9 aprilie, in cadrul perchezitiei la locul de sedere al acestuia, au fost depistate si ridicate harti multiplicate ale orasului Chisinau, fotografii ale cladirilor administrative, inclusiv a Parlamentului si a Presedintiei, si sticle cu substante inflamabile special adaptate. (Moldpres)

 

  • 10 aprilie
  • Seful statului a evidentiat necesitatea desfasurarii unei anchete competente privind formele si metodele prin care cetatenii Romaniei au participat la pregatirea evenimentelor din 7 aprilie. Potrivit lui Voronin, cercetarile preliminare demonstreaza ca cele trei partide parlamentare de opozitie au fost consultate la toate etapele preelectorale de catre Ambasada Romaniei la Chisinau, au fost pregatite grupuri mari de studenti si dislocate ulterior in R. Moldova pentru a participa la actiuni de strada. De asemenea, au participat cetateni si specialisti romani la violentele din 7 aprilie, fiind evidentiata sustinerea activa de catre mass-media romana a actiunilor de strada, acestora atribuindu-li-se o coloratura revolutionara. (Moldpres)

 

  • 10 aprilie
  • Dl Andrei Stratan, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, a acordat astazi, 10 aprilie, interviuri pentru ziarul „Financial Times” si Radioul maghiar. Tema principala de discutie a vizat evenimentele care s-au derulat la Chisinau dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie curent. Comentand decizia Guvernului de a introduce regimul obligatoriu de vize pentru cetatenii romani, ministrul a afirmat ca aceasta masura nu inseamna inchiderea frontierelor cu Romania, ci constituie un rezultat al evenimentelor din ultima saptamana si are drept scop realizarea unui control mai riguros la hotar. In opinia ministrului, lucrul acesta a fost facut in conformitate cu prevederile legislatiei internationale, decizia respectiva fiind transmisa pe adresa UE si a Romaniei. (Moldpres)

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *