Opinii și Editoriale

Cteva precizari la dezmintirea “vicepremierului oranj”

Cine crede ca, odata cu venirea „vicepremierulu oranj” in guvernul rosu al lui Greceanai, nu s-a schimbat nimic in cladirea din inima Chisinaului, se inseala. S-a schimbat – bunaoara, viteza cu care Serviciul de presa al Executivului reactioneaza la articolele publicate in presa. Ce-i drept, deocamdata, se „bucura” de atentie doar materialele in care e vizat liderul pepecedist. Astfel, respectivul Serviciu de presa a reactionat imediat la articolul „Rosca datoreaza „Investprivatbank” cel putin 1.000.000 de dolari”, publicat ieri in TIMPUL, despre creditele luate de la aceasta banca de catre doua ONG-uri aflate in subordinea PPCD.

„Doresc sa dezmint oficial neadevarurile respective si declar ca niciodata nu am contractat nici un fel de credite de la nici o banca din tara sau de peste hotare. Calific aceste informatii drept calomnii care tintesc cauzarea unor prejudicii de imagine si care nu au nimic in comun nici cu deontologia profesionala, nici cu bunul-simt. As fi recunoscator acelor institutii media care au publicat informatia cu pricina daca ar avea bunavointa sa publice si dezmintirea de fata”, declara vicepremierul oranj in comunicatul Serviciului de presa.

Si pentru ca mass-media comuniste si pepecediste vor difuza la maximum dezmintirea „vicepremierului” oranj, fara a expune probele din articolul publicat in TIMPUL, consider ca sunt necesare cateva precizari despre respectivele ONG-uri.

Fundatia pentru Democratie Crestina (FDC), al carei fondator este Iurie Rosca, iar director – Vlad Cubreacov, este proprietara multor bunuri imobiliare ale PPCD, pe care actualul vicepremier si le-a insusit la inceputul anilor 2000. In 2004, cand parlamentul a format o Comisie de ancheta pentru verificarea proprietatilor lui Rosca, el si-a instrainat toate aceste imobile, trecandu-le pe numele FDC. E vorba de sediul PPCD de pe Iorga, 5; sediul redactiei „Flux” de pe Corobceanu, 17; o parte a cladirii de pe Iorga, 8 si o casa de pe Corobceanu, 15 – toate fiind controlate astazi de Rosca. Imobilul de pe Corobceanu, 17 a fost gajat la „Investprivatbank” de doua ori, in schimbul unor credite bancare. Astfel, in baza contractului de gaj nr. 4113 din 18 mai 2007, FDC a obtinut un credit, deja stins, de 3 mln. 570 mii lei. Iar la 26 ianuarie 2008, in temeiul contractului de gaj nr. 835, Fundatia a mai primit un credit de 6 mln. 550 mii de lei, care ramane inca nerambursat.

Al doilea ONG implicat in aceasta chestiune e Cartelul ?aranesc „Sf. Gheorghe”, condus la momentul de fata de catre Ignat Vasilache – un aprig adept al PPCD si ex-consilier pepecedist la Cimislia. Inainte de aceasta, Cartelul a fost condus de Iacob Alexa, verisorul lui Rosca. Valentin Dolganiuc, care a fost si el in fruntea acestei organizatii, sustine ca intregul control asupra activitatii Cartelului il detine Rosca. Sediul Cartelului se afla pe str. Lazo, 11 si actualmente este inchiriat de catre Serviciul Stare civila al Ministerului Dezvoltarii Informationale.

Amintesc inca o data ca anul trecut, cand lucram la investigatia „Milionarul subteran”, l-am intrebat pe Vasilache pentru ce Cartelul solicita atatea credite de la „Investprivatbank”, la care el a ramas nedumerit, adaugand ca habar nu are despre vreun credit bancar obtinut de institutia pe care o conduce. Potrivit actelor de la Cadastru, insa, cladirea de pe Lazo, 11 a fost ipotecata la 12.01.2007 (contractul nr. 343) in schimbul unui credit de 2 mln. lei de la „Investprivatbank”. Peste o luna, la 02.02.2007, in baza acordului aditional nr. 1378, Cartelul mai obtine de la aceeasi banca 2,5 mln. lei. Respectivele datorii au fost deja rambursate. Ramane nestins cel de-al treilea credit, obtinut la 22.01.2008 (contractul de gaj nr. 648), in suma de 5 mln. 463 mii lei. Daca adaugam la aceasta suma cele 6 mln. 550 de mii de lei, din creditul obtinut de FDC, obtinem 12 mln. 013 mii lei – adica, un milion de dolari.

Aceste lucruri au trebuit mentionate, pentru a nu admite interpretari gresite din partea unor jurnalisti, carora n-am decat sa le sugerez sa… calculeze corect.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *