Actualitate

Cu ce plantă banală poţi preveni ulcerul şi îmbunătăţi digestia

Fitoterapia îi recunoaşte o serie de virtuţi terapeutice şi o recomandă în tratarea mai multor afecţiuni.

Vitaminele, glucidele, proteinele, pectinele, taninurile, saponinele, cumarinele, triterpenele, sterolii şi cumestrolul sunt doar câteva dintre elementele care dau valoare medicinală acestei plante.

Reînnoieşte mucoasa lezată a stomacului

Fitoterapeuţii o recomandă în caz de hipocalcemie, ipercolesterolemie, gastrită şi nu numai.

„Frunzele de lucernă conţin o vitamină mai puţin cunoscută, U, care previne ulcerul şi reînnoieşte mucoasa lezată a stomacului şi a aparatului digestiv. Când lucerna se administrează înainte de masă (câteva frunze), aceasta uşurează procesul de digestie", explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Şi administrată după mese, lucerna are efecte benefice. "Luată la sfârşitul mesei, ea ajută la asimilarea nutrienţilor din hrana consumată la masă respectivă. Administrată sub formă de infuzie, lucerna duce la dispariţia arsurilor la stomac, a gazelor, a balonarii şi indigestiei", mai spune specialistul.

Efect purgativ

Planta are şi capacitatea de a regla tranzitul intestinal.

 „Lucerna este indicată şi în constipaţie, datorită conţinutului ridicat de fibre, având, totodată, un uşor efect purgativ. În plus, asigură detoxifierea organismului"

Sub formă de infuzie şi decoct, lucerna este indicată şi în metrorargie.

Planta are nu doar proprietăţi antihemoragice ci şi antianemice şi remineralizante. Planta are, de asemenea, şi meritul de a stimula lactaţia (tratamentul se face doar la recomandarea medicului).

„Cumestrolul, o substanţă activă din frunzele verzi de lucerna are efect estrogenic", mai spune Elena Badea, care recomandă consultarea unui medic înainte de a administra lucernă sau preparate pe bază de lucernă.

Lucerna este indicată şi pentru întărirea oaselor şi a dinţilor, detoxifică organismul şi este eficientă în tratamentul infecţiilor urinare şi diabetului.

Avertismente

Preparatele din seminţele sau pulbere de lucernă sunt contraindicate în caz de lupus eritematos sistemic, întrucât apare riscul unor recidive. Contraindicată este şi administrarea de preparate pe bază de lucernă femeilor gravide.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *