Social

Cu ce se va ocupa noua agenţie a lui Hotineanu?

Fostul ministru al Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, vrea o Agenţie a dispozitivelor medicale, ce ar asigura inofensivitatea, legalitatea şi calitatea acestora. Agenţia, care va fi subordonată Ministerului Sănătăţii, va certifica, înregistra, aproba reglementări şi emite avize în vederea importului sau a plasării pe piaţă a tuturor dispozitivelor medicale. Toate acestea, dar şi alte prevederi, sunt menţionate într-un proiect de lege ai cărui autori sunt Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, şi deputatul Petre Ştirbate, ambii din partea PLDM. Până a fi aprobat de Parlament, proiectul de lege a fost supus ieri audierilor publice, la care au participat deputaţi, medici şi mai multe asociaţii cu profil medical. Deşi recunosc că RM are nevoie de un cadru legal bine ajustat în acest sens, mai mulţi participanţi la dezbateri sunt convinşi că proiectul de lege asigură viitoarei structuri prea multe pârghii, prin care aceasta ar putea instaura monopolul şi birocraţia în domeniul dispozitivelor medicale.

Potrivit proiectului de lege, viitoarea agenţie îşi rezervă dreptul de a autoriza şi înregistra importul de dispozitive medicale, de a elabora instrucţiuni privind condiţiile de obţinere a avizului, de a emite avize pentru activităţile de fabricare, comercializare şi import, de a aproba reglementările şi standardele naţionale referitoare la dispozitivele medicale şi de a percepe taxe şi tarife pentru serviciile prestate. Participanţii la dezbateri s-au arătat nedumeriţi de faptul că această structură urmează să fie subordonată Ministerului Sănătăţii – ei cred că acest lucru lasă loc de mai multe interpretări în ceea ce priveşte corectitudinea deciziilor ce urmează a fi luate. „În proiectul legii se vorbeşte despre o comisie a dispozitivelor medicale. Cine va decide componenţa ei? Tot ministerul? Dacă tot vrem o agenţie, atunci ea trebuie să fie echidistantă, altminteri nu-i văd rostul. Aici sunt mai multe lucruri care nu corespund adevărului. Categoric nu sunt de acord cu acest proiect de lege”, a spus Gheorghe Brega, deputat PL. În replică, Vladimir Hotineanu a ţinut să specifice că, „deşi nu ne place, trebuie să urmăm cursul de integrare europeană, în care ne-am angajat. Or, UE ne cere expres un proiect concret de înregistrare şi verificare a dispozitivelor medicale”. Şi deputatul liberal a avut însă replică: „Noi nu ne-am angajat să facem legi pentru europeni, căci ei cumpără, dar şi produc, în timp ce noi doar procurăm”. În opinia lui Brega, eventuala lege ar reduce dramatic gama de dispozitive, limitându-ne la ceea ce avem pe piaţa internă.

Cei care activează în domeniu s-au arătat interesaţi de modalitatea în care viitoarea agenţie va putea să indice clar calitatea unui tomograf, spre exemplu, sau a unui alt utilaj performant, dacă aceasta nu are în dotare tehnică de măsurare şi de verificare a exactităţii respectivului utilaj. „Ştim foarte bine că pentru asemenea tehnică este nevoie de sume colosale de bani, pe care viitoarea agenţie nu-i are. Nu-i are nici actualul Inspectorat de Standardizare şi Metrologie. Mai este necesar de amintit că nici specialişti în domeniu nu avem. Şi-atunci, care este rostul acestei agenţii?”, s-a întrebat Ghenadie Tanurcov, membru al Asociaţiei medicilor privaţi din RM. Atât Tanurcov, cât şi alţi participanţi la discuţie sunt de părere că o lege a dispozitivelor medicale nu poate face abstracţie de alte legi indispensabile pentru certificarea şi plasarea lor pe piaţă. În acest sens, au fost menţionate Legea achiziţiilor publice, Legea metrologiei şi Legea consumatorului. În caz contrar, spun ei, ar exista riscul ca agenţia să decidă cine trebuie promovat şi cine înlăturat. Coautorul proiectului, Petre Ştirbate, a recunoscut că s-ar putea ca această lege să genereze, cumva, birocraţia, dar că este „nevoie urgentă de a face ordine”.

De vreme ce nu au venit cu propuneri de îmbunătăţire a legii, deputaţii, dar şi alţi participanţi la audierea publică de ieri au propus amânarea discuţiilor pentru cel puţin o săptămână. Solicitat de TIMPUL, directorul general al Institutului Naţional de Standardizare şi Metrologie, Vitalie Dragancea, ne-a spus că, deocamdată, preferă să nu comenteze proiectul de lege amintit, inclusiv din motivul că nu l-a văzut niciodată şi nici nu a fost invitat la audieri. Totuşi, el a lăsat să se înţeleagă că este o măsură „cel puţin necoaptă” de soluţionare a problemei în cauză.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *