Bună Dimineața

Cu sonda prin mintea moldovenilor

„Atenție, aceste imagini vă pot afecta emoțional și psihic!”, ar trebui să apară în deschiderea noutăților despre intențiile de vot ale maselor electorale dintre Prut și Nistru. Practic, nu cred că există om întreg la minte, care să nu slobozească o vorbă de „duh” atunci când prin fața ochilor i se desfășoară graficele cu rezultatele cercetărilor sociologice.

Haosul politic și economic în care se învârte de mai bine de două decenii R. Moldova nu are oglindă mai bună decât întreprinderile periodice de forare a conștiinței publice pentru a aduce la lumină convingerile intime ale unei populații lovite de blestemul unor clase politice submediocre. O societate care supraviețuiește doar cu speranța că tot acest ciclu de incompetență partinică se va încheia, totuși, într-o bună zi și că se va găsi măcar un om politic care să țină seama și de dorința lor de a trăi un pic mai bine. Sau dacă nu ei, măcar copii lor… O masă de oameni pe care nu îi mai leagă nici un alt ideal, nici un alt scop, decât supraviețuirea.

Între cele două repere, dintre care unul concret – deși malefic și umilitor – Rusia, iar celălalt incert, misterios și, din acest motiv, înfricoșător, cel al Uniunii Europene, e aproape normal ca majoritatea sătulă de experimente și plimbări de peste 20 de ani prin deșertul tranziției să aleagă opțiunea cea mai la îndemână. Disoluția, nu doar a filonului latin-european de cultură și istorie, ci a întregului hârb geopolitic pe care l-au cărat în acest răstimp în spate, cu gândul de a-l face, dacă nu prosper, măcar viabil, nu mai este o amenințare care să îi sperie pe acești oameni. Iar de acest lucru sunt responsabili, paradoxal, tot cei care ieri, azi, mâine (dacă va mai exista mâine!) se regăsesc în topurile de așa-zisă popularitate. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *