Editorial

Cui convine neutralitatea Republicii Moldova

Statul Republica Moldova „nu merge” fiindcă are niște „vicii de fond”, „erori de proiect”, mine cu efect întârziat puse în chiar Constituția agrariană din 1994. Anume în acest context revin la subiectul de ieri despre „neutralitatea” Republicii Moldova. Timp de 17 ani asistăm la interminabile războaie dintre partidele din opoziție: care-i mai „de dreapta”, care-i mai „de stânga”, care-i mai „îndoctrinat” ș.a.m.d. Cineva are interes să stimuleze anume aceste „dispute” absurde. Absurde, pentru că adevărata problemă a Republicii Moldova e cu totul în altă parte. Mi se pare suspect faptul că în ceasul al doisprezecelea, când ne-am convins că în acești ani ne-am integrat nu în Europa, ci în Rusia, partidele de opoziție evită să se pronunțe tranșant pe marginea așa-zisei „neutralități” a Republicii Moldova.

Nu există niciun dubiu că, în 1994, Constituția a fost redactată la Kremlin, iar articolul despre neutralitate este băgat de ruși. Prin acest articol tânărului stat i s-au tăiat din start aripile, lipsindu-l de dreptul de a face o politică externă proprie și de a avea pe scena politică a Europei un rol de actor. Astăzi, Republica Moldova este doar decor și are rol de actoraș episodic care rostește doar replica șoptită de marele Sufleor. De neutralitatea Republicii Moldova are nevoie înainte de toate Rusia, deoarece această neutralitate le garantează rușilor că Republica Moldova nu va intra în NATO. Imaginați-vă care ar fi situația rușilor dacă Republica Moldova nu ar fi „țară neutră” și, împreună cu Ucraina, ar intra în NATO?!
Țările postcomuniste est-europene, ca și republicile ex-sovietice, s-au desprins de pe orbita Rusiei numai după ce au intrat în NATO. Nouă comuniștii, la indicația rușilor, ne-au aruncat „osul” integrării europene care se va produce la sfântul-așteaptă. Rusia nu se teme de „perspectiva europeană” a Republicii Moldova, ci de perspectiva integrării euroatlantice. Partidele politice din Republica Moldova au „înghițit nada” și repetă până la leșin teza „integrării europene”. Mi se pare cu totul straniu că aceste partide manifestă o prudență suspicioasă față de NATO și acceptă cu o tot atât de suspicioasă ușurință teza despre „neutralitatea Republica Moldova”. Scriam zilele acestea despre faptul că Opoziția nu are un proiect politic comun. Un asemenea proiect, care ar oferi cu adevărat Republicii Moldova o perspectivă de viitor, trebuie să conțină ca idee directoare aderarea la NATO. După atitudinea față de aderarea la NATO putem identifica fără greș partidele (ziariștii, analiștii politici, ONG-urile) controlate de Moscova. „Despărțirea apelor” în politica moldoveană trebuie să se producă în acest an electoral. Societatea nu trebuie să se mai lase mințită cu povești despre „doctrine” „de dreapta”, „de centru-dreapta”, „liberale”, „social-liberale”, „social-democrate”.

E clar că umbrela NATO i-ar permite Republicii Moldova să-și păstreze identitatea național-etnică și lingvistică, iar celelalte vise ale noastre ar fi niște simple chestii de tehnică și procedură. Oare nu anume atitudinea față de problema neutralității (NATO) împiedică Opoziția din RM să elaboreze un proiect politic comun?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *