Opinii și Editoriale

Cui da Voronin Ordinul Republicii?

Personal, cu Tarlev m-am lamurit demult, de pe cand era prim-ministru si le ruga pe femei sa dea nastere la cate trei copii: unul pentru mama, unul pentru tata si unul pentru guvern. (E adevarat, acum a redus numarul la doi copii, dar cu conditia ca mamelor sa li se dea medalie de mame-eroine). Niciun ziarist nu i-a acordat atata atentie vulturului de la Bascalia, cat i-am acordat eu. Nu as mai fi avut nimic sa adaug daca acest Goliat al statalitatii moldovenesti nu s-ar fi lansat in campania electorala cu un mesaj indreptat impotriva… proastei guvernari comuniste.

Cu toate acestea, nu lansarea lui in alegeri ma indeamna sa moi penita-n calimara, ci reactia la acest gest a fostilor lui adulatori si lustruitori de imagine.
Sapte ani presa comunista nu a observat ca „regele e gol” si ca Tarlev este un individ lipsit de personalitate politica si de demnitate umana, care se simte bine in postura de baiat de mingi al presedintelui Voronin. Sapte ani am scris despre aceasta, drept raspuns fiind atacat de aceeasi presa comunista si invinuit ca as indeplini comanda unor forte din opozitie de a denigra imaginea maretului premier. Aceiasi ziaristi care, ieri, il adulau pe Tarlev, astazi, in aceleasi ziare, isi bat joc de el in cel mai nepermis mod, din punct de vedere deontologic. Aceasta schimbare de macaz ne lamureste definitiv asupra independentei acestor jurnalisti si publicatii.

…Odata, respectivii campioni ai presei independente m-au atacat – ca de obicei, foarte murdar si fara argumente – pentru faptul ca am pus la indoiala criteriile dupa care presedintele Voronin imparte cu sacul inalte distinctii de stat. Spuneam atunci ca, in mod ciudat, Voronin gaseste oameni merituosi, de valoare, numai in tabara adeptilor sai politici (e de trista notorietate cazul decorarii de catre Voronin, cu „Ordinul Republicii”, a lui Ivan Bodiul…). In acesti ani el a decorat cu cele mai inalte distinctii anonimi din economie, cultura, ziaristica s.a.m.d., neglijand personalitatile de certa valoare si cu merite reale, numai din motivul ca nu fac parte din corul de adulatori ai maretului partid comunist. Din aceasta cauza nu a fost observat si remarcat un cantaret de talia lui Mihai Ciobanu, un actor de dimensiunile lui Mihai Curagau s.a. Dar nu aici am vrut sa ajung…

Am vrut sa ajung din nou la Tarlev. Dupa ce i-a dat un genunchi din inalta functie, Voronin, ca sa amortizeze efectele loviturii, l-a decorat pe Tarlev cu cea mai inalta distinctie de stat a R. Moldova – „Ordinul Republicii”. Acum, citind ce scrie presa comunista despre Tarlev, ma intreb: pentru care merite i-a fost acordata aceasta inalta distinctie de stat? Cititi ce scrie despre calitatile profesionale si umane, cu ce epitete insultatoare il caracterizeaza pe Tarlev in ultimele saptamani ziarul care pana mai ieri il prezenta drept al doilea Cucuzel al gandirii economice din Estul Europei. Pentru aceste „merite” i s-a dat „Ordinul Republicii”? Inseamna ca toti cei decorati de Voronin in acesti opt ani sunt la fel de „valorosi” ca Tarlev?..
Partea urata a acestei povesti nu se incheie insa aici si ea il vizeaza nu atat pe Tarlev, cat pe acei „ziaristi independenti” care, dupa ce l-au aplaudat pe Tarlev, acum il huiduiesc. Pun pariu ca, daca Tarlev trece in parlament si intra in coalitie cu patronii ziarului, redevenind o piesa importanta, acesti „ziaristi independenti” vor uita ce au scris si-si vor relua osanalele la adresa lui. Cum sa nu le dai, Doamne, si lor o medalie pentru aceasta verticalitate deontologica?!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *