Timpul.md

Politică 3 Mai 2020 | 08:16

Cum a comentat ministrul de Externe al României gestul lui Renato Usatîi de a oferi bani și curcani medicilor veniți să ajute în R. Moldova

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a apreciat că gestul primarului de Bălți, controversatul Renato Usatîi, de a oferi bani medicilor veniți din România în Republica Moldova pentru a ajuta în lupta contra COVID-19, este dificil de încadrat, dar că este, probabil, un „accident”.

„E greu de catalogat. Cred că e un accident. Cei care s-au întâlnit cu primarul nu au știut că printre cadourile primite în semn de apreciere se află și o sumă de bani. Când au văzut banii în plicurile respective și-au anunțat superiorii și conducerea din România și instinctul imediat a fost de a-i returna, ceea ce s-a și întâmplat imediat”, a explicat șeful diplomației române într-un interviu acordat G4 Media.

Întrebat dacă în viziunea sa, incidentul ar fi „o capcană politică”, Bogdan Aurescu a răspuns că ceea este esențial este că echipa de cadre medicale din România este susținută de Guvernul de la București și că nu are nevoie de susținerea altor părți.

E important că această echipă are toate costurile acoperite integral de guvernul României, nu are nevoie de nici un fel de sprijin din partea cuiva”, a menționat ministrul.

Medicii din România repartizați la Bălți au avut o întrevedere cu primarul localității, Renato Usatîi. Acesta le-a oferit cadouri, drept mulțumire pentru sprijinul oferit în lupta împotriva COVID-19.

„Printre materialele oferite cadou au fost identificate, ulterior întâlnirii menționate, unele sume de bani. Aceste sume au fost returnate integral la 1 mai 2020 în prezența presei locale”, a transmis Ambasada României în Republica Moldova.

Controversatul om de afaceri Renato Usatîi a menționat că banii nu reprezentau o mită mascată, ci un premiu financiar în valoare de 1.000 de dolari, pe care toți medicii din Bălți implicați în lupta cu noul coronavirus îl primesc.

„Vă mulțumesc pentru că ați făcut acest gest. Tot globul pământesc astăzi se confruntă cu această pandemie și sprijinul care a venit din partea României este foarte important pentru R. Moldova. Când doctorii merg acasă să-mi aduceți aminte să le dau niște curcani de rasă”, a mai declarat Usatîi.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus