Carte

Cum a fost declanşată catastrofa financiară mondială

Conceptul echipei J.P. Morgan, pe cât de revoluţionar, pe atât de distructiv, avea să stârnească un veritabil tsunami în lumea finanţelor, propulsând banca în vârful noii afaceri şi alimentând iluzia că va scăpa băncile de constrângerile provocate de vechile riscuri.

În această lucrare vizionară, Gillian Tett, ziaristă la Financial Times, istoriseşte pas cu pas desfăşurarea evenimentelor, aşa cum s-au înlănţuit din 1994 (anul inventării CDS) şi până la prăbuşirea Wall Street, în 29 septembrie 2008, când falimentele bancare nu au mai putut fi stopate. Mai precis, când visul celor de la J.P. Morgan a intrat în contact cu boom-ul locuinţelor şi a declanşat măcelul. Programul lor iniţial a fost deturnat fiindcă s-a depăşit măsura, datorită lăcomiei titanilor lumii bancare – Goldman Sachs, UBS, Deutsche Bank sau echipa Merrill Lynch. Deşi grupul J.P. Morgan s-a ţinut departe de mişcările riscante ale acestora, mecanismul a fost pus în mişcare.

"Aurul nebunilor" este o carte construită pe baza unor interviuri şi relatări "dinăuntru" (Gillian Tett s-a bucurat de un acces privilegiat la directorul executiv J.P. Morgan, Jamie Dimon, dar şi la un grup foarte compact de bancheri, cunoscuţi pe Wall Street sub numele de "mafia de la Morgan"; a dialogat cu zeci de personaje importante, inclusiv cu Timothy Geithner, şef al Departamentului de Finanţe al Statelor Unite, şi să prezinte istoria prin care nişte idei novatoare, destinate lansării unei alchimii financiare inovative, au scăpat de sub control, afectând întreaga planetă), care "curge" cu viteza unui thriller şi care se citeşte pe nerăsuflate, chiar şi de către cititorii nefamiliarizaţi cu hăţişul mecanismelor financiare şi care demonstrează în acelaşi timp cât de uşor le-ar fi fost băncilor, agenţiilor de rating şi guvernanţilor să prevadă şi să fie atenţi la riscul unei catastrofe.

"Aurul nebunilor", o poveste despre ambiţii oarbe, reuşeşte pe de o parte să ofere o imagine pătrunzătoare a lumii bancare la nivel înalt, un univers extrem de competitiv şi tensionat, iar pe de altă parte să contribuie în mod esenţial la înţelegerea modului în care a fost generată cea mai importantă recesiune economică de la Marea Criză a anilor ’30 şi până astăzi.

În 2009, volumul a câştigat premiul Financial Book of the Year, iar The New York Times l-a desemnat ca fiind cea mai bună carte despre criza actuală.

Sursa: Business Magazine
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *