Social

Cum a fost prejudiciat cu 100 de milioane de lei bugetul municipal

Săptămâna aceasta, primarul general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, a făcut publice mai multe detalii cu privire la cartierul luxos al familiei, situat în perimetrul străzilor Ciocârliei şi Pietrarilor din capitală. Potrivit lui Chirtoacă, în perioada anilor 1999-2006, patru hectare de pământ (!) din zona respectivă au ajuns, fie gratuit, fie la un preţ de câteva ori mai mic decât cel de piaţă, în posesia a cinci SRL-uri controlate de Oleg Voronin. Printre acestea au fost numite „Moldconstruct Market”, „Metal Market”, „Comunicaţii Service”, „Biotex Com” şi „Comunicaţii Confo”.

Astfel, colecţia de imobile a devenit o zonă de invidiat pentru orice locuitor al capitalei. Datele prezentate arată că primul teren, 66 de ari, a fost alocat în 1999 firmei de producţie şi comerţ „Comunicaţii Service”. În anul următor, pe 23 martie 2000, prin decizia primăriei nr. 6/28-3, au fost repartizaţi 90 de ari pentru compania „Metal Market” SRL, Oleg Voronin fiind unul dintre fondatorii acesteia. Terenul ar fi fost alocat „pentru proiectarea şi construirea unui complex locativ”. De asemenea, în certificatul de urbanism este specificat că acest complex locativ va fi edificat „pentru îmbunătăţirea condiţiilor locative ale colaboratorilor societăţii”. Gravitatea tranzacţiilor constă în faptul că aceste aproape 1,5 hectare de pământ au fost alocate gratuit – cel din 1999, în baza unui contract de arendă funciar, arenda constituind 33 de mii de lei pe an, iar pentru cel din 2000 nu s-au făcut niciun fel de achitări. „Problema e că aceste imobile au fost deja şi privatizate”, a precizat edilul oraşului.

Un castel mai „modest” ca altul

Următoarea „tranzacţie” a avut loc în 2004, când au mai fost alocaţi 66 de ari (43 pentru „Moldconstruct Market” SRL şi 23 firmei „Comunicaţii Confo” SRL). Ca totul să culmineze cu aşa-zisa licitaţie din 2006, când, prin decizia Consiliului municipal Chişinău, „Moldconstruct Market” SRL, unde Oleg Voronin deţinea funcţia de economist, acesta să primească un lot de pământ de 2,04 ha, la preţul de 4,5 milioane de lei. Experţii consideră că acest preţ ar fi de aproape zece ori mai mic decât cel real.

Partea mai interesantă este că produsul final s-a constatat a fi cu totul altceva decât cel prezentat la licitaţie. Pe acest teren urmau a fi construite 20 de case particulare, o biserică, un obiect de menire socială şi un teren de joacă pentru copii. „De fapt însă, aici, pe o suprafaţă de 1,3 hectare se construieşte o singură casă, dar potrivit Planului urbanistic general al capitalei, iniţial pe acest teren urma să fie extinsă strada Pietrarilor”, a menţionat D. Chirtoacă. Pe strada Ciocârliei 25/2 este situată casa fiului fostului preşedinte – un imobil impunător, de 300 mp, cu un teren aferent de circa 35 de ari. În 2006, casa a fost donată fiului lui Oleg, Alexei. Într-o casă mai modestă, pe strada Ciocârliei 25/3, locuieşte fiica lui Vladimir Voronin, Valentina Rusu – 260 mp plus 18 ari.

Potrivit municipalităţii, în total, bugetul public a fost prejudiciat cu peste 100 de milioane de lei. În acest sens, a fost demarată o anchetă de serviciu în vederea „stabilirii responsabilului care a autorizat modificarea planului general de dezvoltare a cartierului”. „Din cauza acestor abateri, voi cere anularea licitaţiei”, a declarat primarul. Între timp, CCCEC a deschis şi un dosar penal pe faptul neglijenţei în serviciu în cazul vânzării celor două hectare de teren în capitală. Sunt vizaţi foşti funcţionari din Consiliul municipal care au semnat actele de comercializare a terenului.

Silviu Muşuc: „Poliţia nu demontează nimic”

Întregul cartier luxos este despărţit de o barieră, pe unde pot avea acces doar „cei care au permis de la proprietari”. Se pare că şi bariera a fost instalată ilegal. „Direcţiile Arhitectură şi Transport m-au informat că procedura de instalare nu a fost respectată, ceea ce înseamnă că a fost instalată neautorizat”, a declarat Chirtoacă. El a cerut poliţiei rutiere demontarea acesteia.

Contactat de TIMPUL, şeful Poliţiei municipale, Silviu Muşuc, a declarat că în asemenea cazuri nici poliţia municipală, nici orice altă poliţie nu demontează nimic. „Poliţia ia parte numai la menţinerea ordinii publice. Responsabil de demontarea barierei este pretura”. Muşuc a mai spus că poliţia poate sesiza proprietarii unor asemenea instalaţii neautorizate şi, dacă în termen de 10-15 zile nu se ia nicio atitudine, atunci este informată administraţia publică locală. Potrivit art. 223 din Codul Contravenţional, în cazul în care stăpânul nu reacţionează la sesizarea poliţiei, el poate fi sancţionat cu amendă de până la 50 de unităţi convenţionale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *