Timpul.md

Externe 23 Noiembrie 2015 | 18:45

Cum a reușit Statul Islamic să adune în câțiva ani o avere fabuloasă

În doar cîțiva ani, rețeaua extremistă sunnita Statul Islamic (SI) a reușit să-și asigure independența financiară și să devină cea mai bogată structură teroristă din istorie.

Potrivit cotidianului francez Le Figaro, patrimoniul din teritoriile ocupate de SI este în valoare de 2.260 de miliarde de dolari, în timp ce bugetul pe 2015 al rețelei extremiste ajunge la 2,6 miliarde de euro.

Cum a reușit Statul Islamic să adune această avere fabuloasă, inclusiv cu ajutorul Irakului și al Frantei? Statul Islamic este cea mai puternică structură terorista din lume. Califatul sau, autoproclamat de jihadiști în vara anului 2014 în teritoriile ocupate în Siria și în Irak, se întinde pe o suprafață cât jumatate din cea a Franței, care are peste 640.000 de kilometri pătrați. Teritoriile ocupate de SI sunt locuite de aproximativ zece milioane de persoane și sunt bogate în diverse resurse naturale (cereale, zăcăminte de petrol, gaze și fosfați etc.), vestigii istorice, de cultură și artă.

În prezent, Statul Islamic este o entitate financiară autonomă, spre deosebire de rețeaua teroristă al-Qaida, care depinde în mare parte de sponsori. Structura jihadistă ocupă teritorii cu un patrimoniu evaluat la 2.260 de miliarde de dolari și are un buget pe 2015 estimat la 2,6 miliarde de euro, potrivit unor date furnizate pentru Le Figaro de Jean-Charles Brisard, un expert în finanțarea terorismului care conduce Centrul de Analiza a Terorismului.

Sursa: wall-street.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus