Timpul.md

Economie 9 Aprilie 2020 | 10:22

Cum Guvernul se eschivează ani de zile de la obligațiile sale de a plăti pentru cei asigurați de el

 

Vreau să atrag atenția la un aspect trecută cu vederea în ultimul timp și anume: cum Guvernul își onorează obligațiile sale de plată pentru persoanele asigurate de el.

1. În Moldova sunt circa 600 mii salariați de la care Guvernul intenționa să primească în acest an 5,2 miliarde lei sub formă de contribuții medicale, sau aproximativ 8,5 mii Lei/An de la fiecare persoană.

2. Suplimentar Guvernul pe parcursul anilor s-a angajat să asigure mai multe categorii de persoane, pentru care Guvernul plătește prima de asigurare medicală în Bugetul CNAM.

3. Dacă acum 5 ani în urmă Guvernul asigura 1,5 milioane persaone, atunci în prezent numărul lor a trecut de 1,7 milioane persoane, pentru care în acest an Guvernul s-a angajat să achite 3 miliarde de lei, sau aproximativ 2 mii Lei/An pentru fiecare persoană.

4. Cel mai interesant este că: nu există nici o legătură directă dintre numărul persoanelor asigurate de Guvern și plățile efectuate de el în Fondul de Asigurări Medicale. Din acest motiv an de an diverși deputați, fracțiuni parlamentare, însuși guvernul tot vin cu inițiative de lărgit această listă a persoanelor asigurate. Dacă putem lărgi lista fără a plăti pentru ei, de ce nu?

5. În prezent lista persoanelor asigurate de Guvern include: toți copii până la 18 ani, studenții și elevii mai mari de 18 ani, șomerii, femeile însărcinate, mamele cu mulți copii, persoanele cu dezabilități, pensionari și probabil am mai uitat câteva categorii.

6. Acum 5-10 ani în urmă Guvernul achita cam 50% comparativ cu contribuția salariaților. Cea ce în opinia mea era ok, putea fi explicat și nu în opinia mea nu există nici o problemă atunci.

7. Însă în prezent Guvernul achită de 4 ori mai puțin și aceasta deja este o problemă.

8. În timp ce contribuția salariaților crește an de an, Guvernul s-a angajat să asigure circa 1,7 milioane persoane, dar consideră că nu e o problemă, dacă nu va achita pentru ei. Iar asta de bine de rău înseamnă 3 miliarde lei anual eschivare de la plată.

Soluția propusă de mine este următoarea:

1. Guvernul să achite pentru fiecare persoană asigurată de el 50% din suma medie plătită de salariați sub formă de contribuții medicale.

2. Transferurile din Bugetul de Stat să fie strict corelate cu numărul persoanelor asigurate și mărimea contribuției stabilite ca 50% din contribuția reală plătită de salariați.

3. Guvernul să-și asume doar acele categorii de persoane, petntru care paooate și este gata să plătească.

4. Orice neplată a Guvernului către Fondul de Asigurare Medicală devine datorie a Guverenului către Fond.

Doar așa putem vorbi de o responsabilitate reală asumată de Guvern. În caz contrar ne luăm angajamente pe care nu le onorăm și prejudiciem sistemul de sănătate cu 3 miliarde lei anual.

Veaceslav Ioniță / facebook.com/ 
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus