Actualitate

Cum ne schimbă viaţa emoţiile puternice şi ce putem face pentru ne stăpâni. Exerciţiul propus de un psihoterapeut

Autoarea volumului „Trei săptămâni cu trei copii“, psihoterapeutul Iulia Cruţ, a prezentat un exerciţiu practic care ne poate ajuta să ne controlăm emoţiile. Potrivit specialistului, cauzele reacţiilor emoţionale sunt multiple: „de obicei o persoană excesiv de emotivă are nevoie să descopere cum s-ar putea poziţiona diferit, din punct de vedere emoţional, în faţa unor situaţii pe care le percepe ca pericol, ca evaluare. Uneori lucrurile sunt simple şi persoana reuşeşte singură să revină la cârma proriilor emoţii, alteori, posibil datorită unor evenimente înregistrate în inconştient ca traumatice şi neprocesate de creier, repoziţionarea şi stăpânirea emoţiilor, necesită terapie“. Psihoterapeutul susţine că „un eveniment traumatic nu este necesar să fie încărcat de dramatism, pentru fiecare persoană, conform istoricului său personal, o situaţie prin care alţii trec fără să sufere, poate reprezenta o traumă“.

Aceasta propune un exerciţiu, „inspirat de PhD Francine Shapiro“, prin care ne putem regăsi echilibrul în situaţii care ne-au făcut să suferim emoţional. „Acest exerciţiu presupune câteva minute în care atenţia dumneavoastră să se îndrepte exclusiv asupra propriei persoane, prin urmare poate necesita să vă retrageţi într-un loc liniştit. În primul rând aduceţi în mintea dumneavoastră imaginea unui loc în care vă simţiţi în siguranţă. Acest loc este necesar să fie unul în care niciodată nu vi s-a întâmplat nimic rău, nimic care să vă supere. Este un loc în care vă simţiţi protejaţi“, spune specialistul. Însă „dacă un astfel de loc nu există sau nu-l puteţi identifica în acest moment, vă puteţi crea unul imaginar, închizând ochii şi «construind» în imaginaţie, piesă cu piesă imaginea unui spaţiu în care nimic nu v-ar putea face rău. Spre exemplu, unii oameni au ca loc real de siguranţă, propria casă, alţii îl imaginează ca fiind undeva într-un spaţiu în care nu au fost niciodată în realitate, ca un beci, o pădure, ori chiar undeva în spaţiul cosmic“.

După ce aţi identificat acest spaţiu mental, „cu ochii închişi eventual, redaţi toate detaliile acestui loc şi începeţi să vă urmăriţi felul în care respiraţi. Rămâneţi atent/ă la respiraţia dvs şi la imaginea mentală a spaţiului în care totul vă protejează, nimic nu vă poate face rău. Observaţi cum, pe măsură ce vă identificaţi tot mai mult cu acest spaţiu, respiraţia dvs încetineşte, corpul se relaxează şi apare o stare în care sunteţi mai puţin încordaţi. Repetaţi acest exerciţiu până când simţiţi că aţi atins o stare de linişte interioară“.

După ce aţi identificat spaţiul de protecţie, exerciţiul continuă prin rememorarea unui moment în care vi s-a întâmplat ceva ce va supărat. Recomandarea specialistului este să nu rememoraţi un eveniment cu impact major la nivel emoţional, care ar trebui retrăit doar în prezenţa unui terapeut, ci unul care, pe o scară de la 1 la 10, să se situeze în prima parte ca nivel de intensitate. „Rememoraţi acest moment şi observaţi cum corpul dvs dă anumite semnale: uneori respiraţia devine mai accelerată, poate vă transpiră palmele, poate începeţi să percepeţi un uşor tremur interior. Nu rămâneţi cu atenţia pe acest moment mai mult de câteva secunde, treceţi la pasul următor: Aduceţi din nou în minte imaginea locului dvs de siguranţă, rememoraţi din nou fiecare obiect din acel loc, cu atenţie la culori, la sunetele pe care le percepeţi în acel spaţiu, poate la mirosuri.Şi din nou, cu atenţia şi la respiraţie, observaţi cum, pe măsură ce readuceţi în memorie acest spaţiu de siguranţă, corpul se linişteşte, respiraţia încetineşte, vă relaxaţi“, explică specialistul.

Psihoterapeutul susţine că „acest exerciţiu poate reprezenta un «antrenament», ceva de făcut ca să exersăm rezilienţa, capacitatea de a răspunde echilibrat în faţa factorilor stresori. Când apare un eveniment care vă poate tulbura emoţional, reacţia corpului dvs vă va spune că aveţi nevoie să practicaţi doar ultima parte a exerciţiului, aceea în care, câteva clipe, imaginar, vă retrageţi în spaţiul de siguranţă“.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *